Dämpad stämning på torget dagen efter mordet

Stämningen på torget var lugn dagen efter dödsskjutningen.
Stämningen på torget var lugn dagen efter dödsskjutningen.
I går sköts en man till döds. I dag har affärerna på Rinkeby torg öppet som vanligt.

Stämningen på torget är lugn, folk har precis börjat sin dag och affärerna är öppna som vanligt. Vissa går fram och frågar poliserna som är på plats vad som händer.

– Det är otroligt hemskt, jag läste på nätet att det hade hänt. Det här är inte det första mordet som hänt, det hände ju samma sak på nyårsafton och det var samma mönster där kriminella gäng som bråkar, säger en man som bor i området.

Polisen är på plats

– Det har varit jättelugnt under morgonen, vissa kommer fram och frågar och vill prata. Vi är här just nu, det kan bli förlängt under dagen, vår uppgift är att skapa trygghet och samla in uppgifter om någon har sett något, säger närpolisen Robert.

Den skjutne mannen hittades skottskadad vid Rinkeby torg vid 18.30-tiden i går. Vid 21-tiden uppgav polisen att han avlidit.

Enligt vittnesuppgifter ska mannen ha befunnit sig på en pizzeria när en mörkklädd maskerad man klev in och sköt honom i huvudet. Ytterligare 1-2 män ska ha sprungit från pizzerian efter händelsen.

Boende: ”Har blivit van”

– Min kompis ringde mig och berätta vad som hade hänt, jag är inte förvånad , man har blivit så van vid det här. Jag har bott här sedan 1997. Det gör mig mer orolig det här. Jag hoppas att polisen får mycket vittnesuppgifter, säger en kvinna på Rinkeby torg.

Mannen ska ha befunnit sig på en pizzerian när han sköts. Foto: Anna Z Ek

En annan Rinkebybo som reagerar på det inträffade är Louisa Stoenica:

– Det händer så mycket här hela tiden, jag har bott här i tio år och nu har jag slutat gå ut efter klockan sex för att jag känner mig rädd. Min son undrar om vi ska flytta härifrån eftersom att det händer så mycket, säger Louisa Stoenica som bor i området.

Även personal från Stockholm stad är på plats.

– Vi kom hit en halvtimme efter att de hade hänt för att prata med folk, de känner sig uppgivna och frustrerade efter de som har hänt. Krislokalen var öppen fram till klockan elva i går, just nu har vi medborgarvärdar som går runt här i området, Per Granhällen, säkerhetsstrateg på Rinkeby Kista stadsdelsförvaltning.

Per Granhällen, säkerhetsstrateg på Rinkeby Kista stadsdelsförvaltning. Foto: Anna Z Ek

Boende är oroliga efter den senaste dödsskjutningen. Foto: Anna Z Ek