Damtider i simhallen får politiker att rasa

Speciella badtider enbart för kvinnor har rört upp känslorna i Haninge.

Flera oppositionspartier rasar – men kommunledningen försvarar tiderna.

– Vi ser detta som ett steg framåt, säger Mehmet Coksürer (MP).

Att ha vissa tider endast för kvinnor i Torvalla simhall väcker reaktioner.

Torvalla sportcentrum lät den 24 april en förening med 40 kvinnor få ha två timmar för sig själva, utan insyn för män. Nästa gång väntas bli i höst och då tros runt 100 kvinnor komma.

Torvallas ledning motiverade beslutet med att kvinnobad finns med i den politiska plattformen och att många kvinnor i Haninge av kulturella skäl inte får bada i samma miljö som män.

Ökade larmrapporter om simkunnigheten bland nyanlända kvinnor är en av anledningarna till att kommuner runt om i landet satsar på damtider. Men allt fler svenska kvinnor besöker också de etablerade kvinnobaden, enligt uppgifter från arrangörer.

Den senaste tiden har debatten tagit fart, sedan bland annat Botkyrka och Nynäshamn vill utöka kvinnotiderna ytterligare. Och den 19 maj berättade Lokaltidningen Mitt i att tiderna nu även testas i Haninge.

KD stöder den rödgröna koalitionen i frågan, men de andra oppositionspartierna är helt emot. Och tonen är hård.

Moderaterna menar att Haninge inte ska ”underblåsa hederskultur” med skattepengar och FP säger att kommunala badtider inte skall anpassas till en grupp ”extremt konservativa”. SD å sin sida kräver nu att frågan tas upp i fullmäktige innan simhallen stänger ute män vissa tider.

– Jag tycker inte vi ska cementera konservativa åsikter att kvinnor och män inte kan bada ihop i en offentlig badhall, säger Tobias Hammarberg (FP).

Är det inte bättre att dessa kvinnor lär sig simma än att de inte badar alls?

– Du har ju som kvinna ett val att göra. Det är ingen som förbjuds att bada i Haninge. Det är en viktig signal att sända, säger Tobias Hammarberg.

Mehmet Coksürer (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att man gett förvaltningen ett uppdrag att införa kvinnobad, men att arbetet inte kommit i gång än.

– Kvinnotider finns ju redan i andra kommuner, och tiderna ska vara för alla kvinnor. Viktigast för oss är att så många som möjligt ska kunna simma, säger han.