ANNONS

Ingen tillfrågad klubb kollar alla ledare

22 av 66 tillfrågade idrottsklubbar begär utdrag ur belastningsregistret av sina ledare.
22 av 66 tillfrågade idrottsklubbar begär utdrag ur belastningsregistret av sina ledare.
En tredjedel av de 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i har kartlagt i Stockholms län begär in utdrag ur belastningsregistret av samtliga sina barn- och ungdomsledare.
I Danderyd begär ingen av tre tillfrågade klubbar in utdrag av alla sina ledare, men två kräver det av sina anställda tränare.
ANNONS

– Ja, vi begär in utdrag av alla våra anställda sedan två år tillbaka. Ska man jobba med barn så är det absolut rimligt. Det är ett stort ansvar. Vi minimerar risken. Våra ideella ledare begär vi inte utdrag av, men de har mer administrativa uppgifter, säger Anders Rylander, ordförande i fotbollsklubben IFK Stocksund som har drygt 600 medlemmar.

En av tre kollar om ledare dömts för sexbrott

På samma sätt resonerar Enebybergs IF med totalt cirka 2 300 medlemmar.

– Vi begär utdrag av våra anställda tränare sedan något år tillbaka, men inte av föräldrar och inte av ungdomstränare som är under 18 år och uppvuxna i föreningen, säger EIF:s klubbchef Christina Wahlberg.

”Samma tränarstab väldigt länge”

Friidrottsklubben Danderyds SK med 390 medlemmar begär inte utdrag av sina ledare.

– Nej, vi har haft samma tränar- och ledarstab väldigt länge, i ungefär 10–15 år, och känner att det inte har varit aktuellt. Men skulle vi nyrekrytera så skulle det bli en annan sak, då skulle det nog bli aktuellt, säger klubbens ordförande Johan Brodin.

Har ni någon policy för att förebygga sexuella övergrepp i klubben?

– Vi har en värdegrund som vi arbetar hårt med. Det finns inget explicit kring sexuella trakasserier, vi fokuserar på att få alla  att känna sig delaktiga i gemenskapen och få utveckling från sin nivå men samtidigt känna glädjen i att gå till träningen varje gång, säger Johan Brodin.

ANNONS

– Vi följer RF:s riktlinjer och har en krishanteringsplan som omfattar extraordinära händelser. Och våra sektioners förbund håller utbildningar för ledare och föräldrar, säger Christina Wahlberg.

  Ja, vi har en utbildningsidé med värderingar om hur man uppför sig som spelare och ledare. Den är proaktiv. Och vi har en värdegrundsansvarig i styrelsen och en i varje åldersgrupp, säger Anders Rylander.

Hela listan: Se om din klubb kollar tränarna

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.