Danderyd får 650 fler förlossningar

Danderyd håller nu på att rekrytrera mer personal till förlossningen för att klara de som förs över när BB Sophia bommar igen.
Danderyd håller nu på att rekrytrera mer personal till förlossningen för att klara de som förs över när BB Sophia bommar igen.
Nu är det klart hur platserna som försvinner när Lidingös närmaste förlossningsavdelning BB Sophia försvinner ska fördelas. Det är även klart att BB Sophia stänger tidigare än man först uppgett.

Beskedet att BB Sophia lägger ner har ställt till det för förlossningsvården i länet. Med BB Sophia försvinner cirka 3 500 förlossningsplatser per år.

För att klara det kommer övriga förlossningskliniker att utöka sin kapacitet.

Nu har landstinget gjort klart hur förlossningsplatserna ska fördelas.

Totalt ska länets övriga enheter att öka sin kapacitet med 3 000 förlossningar i år, samtidigt som BB Sophia förväntas ta hand om 1 100 förlossningar innan de avvecklar sin verksamhet.

För danderyds sjukhus och BB Stockholm blir det en ökning med 650 förlossningar, medan Södersjukhuset får ta 900 förlossningar extra. 425 förlossningar ska läggas till Södertälje sjukhus medan Karolinska Solna får ytterligare 150 förlossningar och Karolinska Huddinge 800 att ta hand om.

Nu är det också bestämt att avtalet med BB Sophia avslutas den 16 maj, men att verksamheten där kommer att pågå i ytterligare ett par veckor för att stänga helt i slutet av maj

Därmed stänger BB Sophia alltså tidigare än först var sagt. Tidigare har det uppgetts att kliniken skulle hålla öppet till och med augusti.

Enligt Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör på landstinget, beror det på att man vill undvika att föra över förlossningsplatser under sommaren.

– Vi kände att det var viktigt att göra övergången innan sommaren, riskerna med en övergång är mindre då än om den sker under sommaren, säger hon.

Finns det risk för att fler kvinnor kommer att hänvisas till kliniker som inte är deras förstaval?

– Nu får de allra flesta föda på den enhet som man valt i första hand, men det finns en risk att något fler kommer att hänvisas till andra enheter. Hur många det kan bli går dock inte att säga i nuläget, säger Barbro Naroskyin.

För att klara den utökade belastningen kommer länets förlossningsenheter att behöva anställa mer personal.

Den processen pågår nu.