ANNONS

Så har Danderyd hållit nere coronasmittan

Vi på Danderyds sjukhus vill rikta ett stort och varmt tack till alla privatpersoner och företag som hjälpt och stöttat oss under den här ovanligt tuffa tiden.
Ulrika Lindman, Alva Enander, Benoit Couzineau och Camilla Lannefors ser över utrustningen i infektionstältet.
Danderyd har bland den lägsta smittan i länet. Tältet vid Stocksunds vårdcentral är en av de viktigaste pusselbitarna i vårdens samarbete för att behålla det så.
ANNONS

Utanför Stocksunds vårdcentral står ett vitt tält med två bord inuti. Hit skickas personer, från hela Danderyds kommun, som drabbats av en infektion.

Det kan handla om feber, hosta eller halsont.

Tältet har stått där sedan den sista mars med anledning av covid-19. Sedan dess har de tagit emot mellan 15 och 20 patienter per dag, fem dagar i veckan.

 – Vi måste separera vården och inte få in infektioner på vårdcentralerna. Det är ett ansvar vi har gentemot alla våra patienter, säger Camilla Lannefors, verksamhetschef på Danderyds vårdcentral och ansvarig samordnare i Danderyds kommun.

Utökat samarbete

Sedan Region Stockholm tillsatte en krislednings grupp blev all närsjukvård i Stockholm tvingade att samarbeta.

Danderyds vårdcentraler, Danderyds Kommun och ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) uppfattade tidigt läget och har bidragit till att hålla nere coronasmittan.

Kommunen har bland de lägsta andelen smittade och  avlidna i covid-19 i länet. En av anledningarna kan vara ett snabbt agerande och tidiga insatser.

Exempel på tidiga insatser för att undvika att infekterade patienter åker till vårdcentraler är att fler videobesök har erbjudits videobesök och fler hembesök så att patienter slipper åka hemifrån i onödan.

– Vi har därtill varit noggranna med vikten av hygien och skyddskläder. Jag tror att vår befolkning har känt sig trygga när de besökt vården, säger Ulrika Lindman som är Medicinsk ansvarig läkare på Danderyds vårdcentral.

ANNONS

Coronafriska skrivs ut

Patienter med Covid-19 som skrivs ut från sjukhusen och ska vara hemma håller kontakt med vårdcentralerna och även med Danderyds Rehab. Vården genomförs i flera olika steg. Först via telefon och om nödvändigt ett videobesök.

Skulle en infekterad patient ha behov av fysisk undersökning av en läkare kan det göras i hemmet eller i infektionstältet i Stocksund.

Förutom att ta hand om infekterade patienter tar vårdcentralerna hand om sjuka eller skadade, precis som tidigare. Allt från det man föds till den dag livet tar slut.

– Vi samverkar med hemtjänsten och ASIH med vår hemsjukvård för en bra trygg vård, säger Benoit Couzineau som är distriktsläkare på Stocksunds vårdcentral.

Varje person ska kunna få den hjälp som den behöver

Alva Enander

Det förbättrade samarbetet i Danderyds kommun, som har blivit som ett resultat av corona, kan mycket väl fortsätta att bedrivas på liknande sätt i framtiden.

 – Vi har varit snabba på att ställa om vården, och med det samarbete vi nu har och det fungerar mycket bra. Varje person ska kunna få den hjälp som den behöver. Vi har arbetat på att förstärka vården och arbetar vidare med det, säger Alva Enander som är verksamhetschef på Djursholm vårdcentral.

Inom kort kommer infektionstältet i Stocksund att flytta. Från början av juni kommer varje enskild vårdcentral själva ansvara för att separera infekterade och ej infekterade patienter. Det är viktigt att de patienter som besöker sin vårdcentral kan känna sig trygga, säger Ulrika Lindman på Danderyds Vårdcentral.

Vi på Danderyds sjukhus vill rikta ett stort och varmt tack till alla privatpersoner och företag som hjälpt och stöttat oss under den här ovanligt tuffa tiden.

Camilla Lannerfors med infektionsklinikens maskot, pandan. Ett passande gossedjur i denna pandemi. Foto: Jens Kassnert

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.