ANNONS

Klubbat: Danderyd tar bort den kommunala hemtjänsten

Danderyd_demonstration
Christina Bäckman, Birgitta Bondeson, Britt-Marie Folke och Monica Lenke protesterade mot sparplanerna innan måndagskvällens fullmäktige.
Efter het debatt i fullmäktige: Kommunala hemtjänsten i Danderyd skrotas.
– De här besparingarna drabbar barnen och de äldre, säger danderydsbon Britt-Marie Folke som protesterade mot kommunens sparplaner utanför slottet innan fullmäktige.
ANNONS

På måndagskvällen klubbades beslutat att lägga ner den kommunala hemtjänsten i Danderyd.

Omröstningen föregicks av en lång debatt i fullmäktige.

Danderyd_demonstration

Carolyn Robson, MP.

Anledningen till förslaget att avveckla den kommunala hemtjänsten handlar om pengar. Verksamheten går inte runt och har gått back i flera år i rad.

– Det går inte att få bukt med underskottet, sade moderaten Inger Ohlsson Blomberg under mötet.

De politiker som var emot nedläggningen pekade på att nästan hälften av de danderydsbor som har hemtjänst har valt kommunal sådan. Nu kommer 230 personer tvingas att byta utförare.

Den kommunala hemtjänstens framtid i Danderyd avgörs i kväll

ANNONS

Dessutom kommer ett flertal tjänster i den kommunala hemtjänsten att försvinna.

– Det är vedervärdigt att man behandlar kommunal personal på det här sättet. Danderydsborna har valt att man vill ha kommunal hemtjänst. Man respekterar inte Danderydsbornas vilja, säger Carolin Robson (mp).

Hon var en av de runt hundra danderydsbor som protesterade mot kommunens olika besparingsplaner utanför slottet innan mötet.

Där var också danderydsborna Christina Bäckman, Birgitta Bondeson, Britt-Marie Folke och Monica Lenke. Också de var kritiska mot planerna.

– Det går inte åt rätt håll i den här kommunen. De här besparingarna drabbar barnen och de äldre. Det första man borde se över är den kommunala administrationen, säger Britt-Marie Folke.

Efter den långa debatten gick kommunfullmäkte på kommunstyrelsens förslag.

– Nu har fullmäktige beslutat avveckla den kommunala hemtjänsten. Socialkontoret kommer nu direkt informera kunder och stötta de äldre som har kommunal hemtjänst i deras val av ny utförare av hemtjänst, säger Carina Erlandsson (M) som är ordförande i socialnämnden.

26 ledamöter röstade för att lägga ner hemtjänsten i kommunal regi – 19 ledamöter röstade emot. Från och med den 1 maj 2020 upphör den kommunala hemtjänsten att verka.

Carina Erlandsson är inte orolig för att hemtjänsten skulle bli sämre i kommunen.

– De mätningar som socialnämnden regelbundet gör visar att vi har professionella utförare av hemtjänst, både kommunal och privat. Alla erbjuder bra hjälp av samma höga kvalitet så jag är inte orolig utan övertygad om att de gamla kommer få bra hjälp av någon av våra privata utförare. Samtliga våra privata utförare säger sig också vilja växa och välkomnar nya kunder, säger hon.