ANNONS

Danderyd vill införa lokala tiggeriförbud

Tiggare tiggeri
Tiggare ska ha varit påflugna vid återvinningsstationer.
Danderyd vill ha ett tiggeriförbud på vissa platser och vill se en ändring i lagen. Kommunstyrelsen skriver nu till regeringen och ber dem att se över frågan.
ANNONS

Danderyds kommunstyrelse har fattat beslut om ett tiggeriförbud på specifika platser i kommunen. De vill se en ändring i ordningslagen som låter kommunerna bestämma lokalt i tiggerifrågan, vissa platser i kommunerna skulle kunna få ett tiggeriförbud. Nu skriver kommunen till regeringen med en begäran om en lagändring.

– Det här grundar sig i ett gammalt beslut att vi ska revidera våra lokala föreskrifter. Vi från Moderaterna tänkte att man skulle kunna hantera tiggerifrågan i detta och då har vi beslutat att tillskriva regeringen att ändra på ordningslagen, säger Olle Reichenberg som är kommunstyrelsens ordförande i Danderyd till Mitt i.

I oktober röstade Moderaterna ja till partistyrelsens förslag om ett nationellt tiggeriförbud. Men enligt det förslag som Danderyd nu lägger fram ska förbudet endast handla om vissa specifika platser. Exempelvis där kommunen upplever problem med otrygghet.

– Jag nås av flera medborgare som upplever att de tiggare som håller till vid återvinningsstationer i kommunen har varit påflugna och då drar sig medborgarna för att åka dit, säger Olle Reichenberg.

Om det införs lokala förbud, finns det ingen risk att man bara flyttar på problemen?

– Så kan det vara. Mitt parti förespråkar ett nationellt förbud som vi i grunden anser vore den bästa lösningen. Så har det inte blivit och nu måste vi hitta en lösning som fler parti kan ansluta sig till. Då kan detta vara en bra väg att gå.

Sedan tidigare har Vellinge kommun i Skåne har röstat för ett lokalt tiggeriförbud. Det stoppades däremot av länsstyrelsen då det inte ansågs förenligt med ordningslagen. Det är den lagen som Danderyd nu vill att regeringen ändrar på så att kommunerna får besluta om sina egna områden. Idag är det bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som föreslår ett nationellt tiggeriförbud av riksdagspartierna.

Bakom beslutet i Danderyds kommunstyrelse ställde sig Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern. Socialdemokraterna och Miljöpartiet var emot och Liberalerna valde att inte delta.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.