ANNONS

S i Danderyd: ”Har påpekat detta under många år”

Jenny Åkervall
Jenny Åkervall (S) tycker inte att kommunen ska sänka kvalitén i kommunala verksamheter.
Det allvarliga läget i Danderyds ekonomi kommer inte som en chock för Socialdemokraterna – snarare tvärtom.
– Det är inte klok ekonomisk hushållning att sälja ut långsiktiga tillgångar för att få ihop sin driftsbudget, vi har påpekat detta under många år, säger Jenny Åkervall, som är gruppledare för Socialdemokraterna i Danderyd.
ANNONS

Under måndagen kunde Mitt i berätta om ett akut ekonomiskt läge för Danderyd. Men oppositionen i kommunen har sedan flera år flaggat för att denna situation kommer att uppstå.

En av anledningarna som orsakat underskottet i kommunen är att exploateringsintäkterna inte nått upp till budgeterad nivå. Att de intäkterna ens ligger i budgeten menar Jenny Åkervall (S) bara är ett sätt för den styrande majoriteten att hålla ned skatterna.

– Man pratar om kris men man undviker att prata om det största underliggande problemet. Majoriteten vill till varje pris behålla en extremt låg skatt och hittar på alla möjliga knep för att få budgeten att gå ihop. Det har man gjort genom att sälja kommunens tillgångar men det utarmar bara kommunens ekonomi, säger Jenny Åkervall.

Höjda skatter

Socialdemokraterna riktar även kritik till majoritetens sätt att lösa krisen.

– Nu är utgångspunkten att det är kris och de tassar än en gång kring intäkter och börjar återigen att skära i skola, äldreomsorg och barnens förutsättningar till kultur och fritid. Möjligheterna att ta in intäkter för att få verksamheten att gå ihop finns inte, säger Jenny Åkervall.

Intäkterna Åkervall syftar på är skatteintäkter. Hon menar att Danderyd trots den höjning som gjordes till årskiftet ligger bland de lägsta i landet.

– Att prata om kris i en kommun med våra förutsättningar känns lite underligt. Danderyd är en dröm för en kommunalpolitiker. Vi har hög sysselsättning, en skattebas som är stark och hela infrastrukturen vid våra fötter.

ANNONS

Att sänka kvalitet i de kommunala verksamheterna tror jag inte att Danderydsborna vill

Jenny Åkervall (S)

Kommunstyrelsen i Danderyd har tillsatt en  som ska se över budgeten och vad som behöver göras för att få en ekonomi i balans.

Om det blir fler skattehöjningar eller inte återstår att se. Kommunens tillsatta arbetsgrupp kommer i så fall att föreslå det. För Åkervall är det den enda tänkbara lösningen.

– Att sänka kvalitet i de kommunala verksamheter tror jag inte att Danderydsborna vill. De kräver snarare mer resurser än idag. De vill vara trygga med att skicka barnen till skolan och att äldrevården fungerar, säger hon.

ANNONS