ANNONS

Danderyd får besök av påvens närmaste man

Anders Arborelius kommer till Danderyd.
Anders Arborelius kommer till Danderyd.
Svenska biskopen Anders Arborelius besöker Danderyd innan han tar över en kyrka i Rom. Rötterna till kommunen kommer från hans mamma som växte upp i Djursholm.
ANNONS

Biskop Anders Arborelius har rötter i Danderyd. Nu kommer han till Djursholms kapell och pratar om den katolska kyrkan i Sverige i nutid. Sedan bär det av till Rom där han tilldelas den centralt belägna kyrkan Santa Maria degli Angeli.

– Min mamma är uppvuxen i Djursholm och ligger begraven på Danderyds kyrkogård. Det blir lite som att komma hem och en del barndomsminnen brukar dyka upp när jag besöker kommunen. Det blir extra kul att få föreläsa här, säger Anders Arborelius.

Från Skåne till Rom

När Anders var 20 år bestämde han sig för att bo i kloster i Skåne, där blev han kvar som munk i 27 år tills dess att han blev biskop i Stockholm 1998. I somras utnämndes han till kardinal vilket betyder att Anders tillhör påvens närmaste medarbetare.

Påven är väldigt ödmjuk och humoristisk

– Jag har träffat påven vid flera olika sammanhang tidigare. Han är väldigt ödmjuk och humoristisk och även om man inte har så långa samtal med honom blir man alltid uppiggad och glad.

Förändringar i katolska kyrkan

I Djursholms kapell kommer Anders att berätta om den katolska kyrkans arbete idag. Han säger att mycket har hänt under de senaste 4-500 åren i Sverige och arbetet har förändrats genom invandringen.

– Egentligen arbetar vi likadant sedan slutet av andra Världskriget. Det handlar om att intrigera personer i församlingar genom uppsökningsarbete. Vi har även haft svårt att hänga med. På 70-talet till exempel kom många från Latinamerika och pratade spanska, det var vi inte förberedda på. Nu kommer många arabiskspråkiga och vi ställs inför nya utmaningar för att få dem att växa in i Sverige.

Stort arbete i Danderyd

Birgittasystrarna i Djursholm har funnits i kommunen sedan 1920-talet och Anders menar att det redan har gjorts ett stort arbete för den katolska kyrkan i norrort.

– En viktig del i att komma ut till kommunerna är att stärka banden mellan katolska kyrka, svenska kyrkan och olika frikyrkor. Just i Täby och Danderyd har det funnits gott samarbete sedan länge.

ANNONS

Anders Arborelius kommer till Djursholms kapell måndagen den 27 november.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.