Välj ditt område
Biståndsknappen
Danderydsborna var näst bäst i landet på att skänka pantpengar.

Danderyd skänkte näst mest i landet

Nyheter 

Invånarna i Danderyds kommun är näst bäst i landet på att skänka sina pantpengar till bistånd.
Totalt skänkte svenskarna pant till ett värde av över 300 000 nya träd i Afrika under 2016.

Danderyds kommun är bäst i Sverige på att skänka panten till bistånd. Det visar en sammanställning som Coop har gjort av all pant som lämnats in i deras butiker. Biståndspengarna går till att plantera träd i Afrika genom Vi-skogen som är en svensk biståndsorganisation. De arbetar med just trädplantering och stöd till människor i länderna runt Victoriasjön.

300 000 nya träd

Invånarna i Österåkers kommun var generösast i Sverige. De skänkte bort 5,80 kronor av varje pantad 100-lapp under 2016. Tvåa är Danderyd och på tredje plats kommer Götene. I rankningen mellan länen är Stockholms tätplacering fortfarande ohotad.

– Pengarna som skänktes via Biståndsknappen hos Coop under 2016 motsvarar över 300 000 nya träd i östra Afrika. Träden hjälper människor att stå emot torka, skyfall och andra effekter av klimatförändringarna som redan är ett stort problem i Kenya och Tanzania, säger Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen i ett pressmeddelande.

”Du kan göra skillnad med dina pantpengar”

Inte så pantat att panta

I Sverige skänktes pant till ett värde av 6,1 miljoner kronor hos Coop under 2016 vilket är en minskning med 600 000 kronor från året innan. De miljonerna motsvarar 306 852 nya träd i östra Afrika där Vi-skogen arbetar.

– Jag vill tacka alla Coops kunder som har bidragit genom att trycka på Biståndsknappen. Träd bidrar till ett hållbart skogs- och jordbruk och mat på bordet. Du kan göra skillnad med dina pantpengar och bidra till de globala målen för en bättre värld, med ett enkelt tryck, säger Louise König, chef för hållbar utveckling på Coop.

Det är inte så pantat att panta till en planta trots allt.

Sveriges bästa kommun

Procenten visar hur mycket av varje pantad hundralapp som skänks till Vi-skogen via Biståndsknappen. Fjolårssiffror inom parentes.

1. Österåker – 5,8 procent (2)
2. Danderyd – 5,1 procent (10)
3. Götene – 4,6 procent (17)
4. Ekerö – 4,4 procent (1)
5. Salem – 4,1 procent (5)
6. Uppsala – 3,8 procent (6)
7. Vadstena – 3,8 procent (8)
8. Stenungsund – 3,7 procent (4)
9. Trosa – 3,5 procent (3)
10. Orsa – 3,4 procent (19)

Källa: Coop

Det här innebär biståndsknappen

Biståndsknappen introducerades 2004 och finns nu i 618 Coop-butiker över hela landet.

Sedan starten har totalt 79,7 miljoner kronor skänkts. Det motsvarar närmare fyra miljoner nya träd i Rwanda, Tanzania, Kenya eller Uganda där Vi-skogen arbetar.

För tjugo pantade kronor kan en bonde i Afrika plantera ett nytt träd. Träden ökar inkomsterna och skyddar mot torka, skyfall, jorderosion och andra effekter av klimatförändringarna som i dag drabbar miljontals människor i Afrika.

Källa: Vi-skogen

Fler nyheter från Hela Stockholm

Blåljuskollen Haninge
Nyheter

Man knivrånad vid bankomat på Spånga torg

De första modulbostädena i Haninges mottagningsplan för 2017 ska flyttas in här i skogspartiet i södra Handen innan sommaren
Bostad

Första modulbostäderna i Haninge på väg upp

matbutik
Nyheter

Då stänger Hemköp i city

Nyheter

Ny tunnelbana – så påverkas trängselskatten

Bostad

Primus: Ny lösning för buller och båtklubb

Brott

Man åtalad för våldtäkt på krog i Åkersberga