Danderyd bäst bland småkommunerna i Sverige att främja cykling

Haninge kommun vill kraftigt öka cykelpendlandet i kommunen.
Enkelt att ta sig fram på cykel i Danderyd.
Cyklar du i Danderyd? Grattis, då cyklar du i Sveriges bästa småkommun när det kommer till arbetet med att främja cykling.

När Cykelfrämjandet presenterade resultatet från Kommunvelometern för 2019 visade det sig att Danderyd verkligen inte är ute cyklar. I alla fall inte när det handlar om att främja cykling. Nej, då är kommunen den bästa småkommunen i Sverige.

Det var vid SKL:s och Trafikverkets nationella cykelkonferens i Helsingborg i förra veckan som priset delade ut.

På plats fanns Jonas Ackebo som är trafikstrateg på tekniska kontoret i Danderyd för att ta emot utmärkelsen.

– Det är naturligtvis jätteroligt att Danderyd når den här fina placeringen. Kommunen har under många år arbetat systematiskt och på bred front för att öka cyklingen i kommunen och placeringen i kommunvelometern är en bekräftelse på att vi gör rätt insatser, säger Jonas Ackebo i ett pressmeddelande.

Mer att arbeta med

Jonas Ackebo är nöjd med vad Danderyd har lyckats åstadkomma inom cyklingen i kommunen men menar att det fortfarande finns mycket kvar att utveckla.

Danderyd deltar för sjunde året i rad och har också klättrat i rankingen. Förra året nåddes kom Danderyd tvåa i kategorin småkommuner.

En småkommun är en kommun med under 50 000 invånare. För att kora en segrare inom cykling tittar juryn på hur kommunerna arbetar med infrastruktur, information och marknadsföring samt organisation.

Det ska vara lätt att cykla rätt

Bengt Sylvan (L)

Totalt är det möjligt att få 90 poäng – Danderyd landade på 59 poäng och hamnade i topp, något som gläder ordföranden i tekniska nämnden, Bengt Sylvan.

– Vi verkar för att det ska vara säkert och lätt att ta sig fram i Danderyds kommun – oavsett om det är till fots, på cykel eller med annat fordon. Därför är denna placering oerhört glädjande, det är ett kvitto på att vi är på rätt spår. Det ska vara lätt att cykla rätt. Danderyd är dessutom en optimal cykelkommun – med utgångspunkt från Danderyds sjukhus når du fem kommuner på runt 30 minuter, säger han.

Bästa kommun av alla blev Uppsala för andra året i rad.