Danderyd driver tiggerifrågan vidare

Olle Reichenberg skriver till justitiedepartementet om tiggeriproblem i Danderyd.
Olle Reichenberg skriver till justitiedepartementet om tiggeriproblem i Danderyd.
Danderyd vill införa lokala tiggeriförbud och ber justitiedepartementet att se över lagen.
– Ett sådant förbud skulle bidra till att öka tryggheten för våra invånare, skriver Olle Reichenberg (M).

Efter att kommunstyrelsen i höstas beslutade sig för att se över möjligheterna för att införa ett tiggeriförbud i Danderyd har nu ett brev skickats till justitiedepartementet med en uppmaning om en lagändring.

Brevet är adresserat till statsrådet Morgan Johansson som också är chef för justitiedepartementet. Beslutet om att införa lokala förbud måste fattas på nationell nivå eftersom olika kommuner i Sverige inte kan ha olika lagar.

Minimal chans för lagändring

Kommunstyrelsens ordförande, Olle Reichenberg tror inte att en sådan lagändring kommer att ske innan valet.

– Så länge den här regeringen sitter så är utsikten för lagändringen minimal. Framförallt Miljöpartiet verkar vara livrädda för att ta tag i tiggerifrågan. Skulle det däremot bli ett maktskifte i valet kan vi räkna med tuffare tag i frågan, säger han till Mitt i.

Upplevd otrygghet i Danderyd

En av anledningarna till att Danderyd arbetar för ett tiggeriförbud är en upplevd otrygghet vid återvinningsstationerna. Reichenberg skriver bland annat följande till Morgan Johansson.

”Ett sådant förbud skulle bidra till att öka tryggheten för våra invånare, samtidigt som en lagändring skulle sända signalen att Sverige inte accepterar att utsatta människor utnyttjas.”

Även om inte lagändringen skulle gå igenom är han positiv och tror att det bara är en tidsfråga innan den kan bli verklighet.

– Jag antar att vi kommer få någon form av svar på detta även om svaret inte kommer att bli till initiativ av en lagändring. Men frågan är uppe och vi är övertygade om att det någon gång blir en lagändring.

Danderyd inte ensamma

Sedan tidigare har Vellinge kommun i Skåne har röstat för ett lokalt tiggeriförbud. Det stoppades däremot av länsstyrelsen då det inte ansågs förenligt med ordningslagen. Det är den lagen som Danderyd nu vill att regeringen ändrar på så att kommunerna får besluta om sina egna områden.

Idag är det bara Moderaterna och Sverigedemokraterna som föreslår ett nationellt tiggeriförbud av riksdagspartierna.