ANNONS

KD efter Gahms uttalanden i sociala medier: ”Inget vi har sett”

Joachim Gahm utesluts ur partiet Kristdemokraterna.
Håkan Johansson, partiordförande i Danderyd, säger att han inte läst Joachim Gahms uttalanden på Facebook.
KD:s gruppledare i Danderyd Joachim Gahm utesluts ur partiet. Orsaken är kontroversiella uttalanden på sociala medier. Partiets lokala ordförande Håkan Johansson säger att ett beslut kommer att fattas under helgen.
– Jag är inte med i Facebook, så jag har inte sett de här uttalanden, säger han.
ANNONS

I flera artiklar har Socialdemokratiska tidningen Aktuellt i Politiken granskat Danderydspolitikerns Joachim Gams (KD) kommentarer i sociala medier. De kan avslöja att han bland annat skrivit att ”Alla aborter är mord” och han har kallat feminister för genusfascister och genusrasister.

Flera ur styrelsen inte med på Facebook

Under fredagen meddelade Kristdemokraternas partistyrelse att han petas från partiet. Deras lokala partiordförande, Håkan Johansson, säger att de kommer samla styrelsen och fatta ett beslut om Gahms framtid under helgen.

– Vi kan inte säga mer än det. Vi har inte tagit något beslut och jag kan inte fatta något beslut här och nu. Det enda vi kan säga är att partiledningen sagt att han inte är med i KD mera.

Står ni bakom hans uttalanden i sociala medier? 

– Jag är inte med i Facebook, så jag har inte sett de här uttalanden. Det är flera i styrelsen som inte är med Facebook.

Han har bland annat skrivit att alla aborter är mord, är det något ni står bakom?

– Nej, alltså vi vill vill inte kommentera det här för vi ska ha ett möte. Naturligtvis tycker vi inte att abort är mord. Dessutom tror jag inte att han skrivit det så precis, men då kommer man in i en annan diskussion och det vill jag inte göra, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Han har gjort uttalanden och fått en varning och den har han inte tagit tillräckligt på tydligen. Jag har talat med Peter Kullgren (partisekreterare reds.anm) och fått det förklarat. Det enda vi kan säga är att vi ska ha ett styrelsemöte där de här frågorna ska tas upp.

Ni är inte med i Facebook säger du, men har han uttryckt de här åsikterna under era möten?

– Det står att det är flera olika uttalanden som har skett. Det är inte ett enda som ligger till grund för uteslutningen. Jag kan inte komma ihåg precis allting. Vi har högt i tak och om man muntligen säger något spydigt eller liknande så lägger man inte det på minnet.

Så du har inte märkt någonting?

– Nej, vi har inte under mötena märkt eller fastnat vid något som är fel.

ANNONS