Danderyd visar väg när kvinnorna tar över i länet

Aldrig tidigare har det suttit­ så många kvinnor på den tyngsta politiska posten i Stockholms läns kommuner som nu.
Även om männen fort­farande är i majoritet har 11 av 26 kommuner en kvinna i topp. Danderyd är en av dem.
När Hanna Bocander (M) nyligen tillträdde blev hon historisk.

När Hanna Bocander (M) tillträdde efter valet 2018 var det första gången någonsin en kvinna intog den högsta politiska positionen i kommunen, kommunstyrelsens ordförande (KSO), 
i Danderyd.

– Det är ett glastak som spräckts. Även om jag vill framhäva att vi aldrig tillämpat kvotering och jag tänker att jag är vald för mina egenskaper, så tittar­ man på det historiskt är det klart att man höjer­ på ögonbrynet åt att jag är den första kvinnan på posten i Danderyd.

Hanna Bocander (M) Danderyd

Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

Samtidigt vill hon poängtera att hon i övrigt anser att det är jämställt på övriga positioner­ inom politiken.

– Jag har upplevt att vi har haft en jämställd fördelning på övriga ordförandeposter­, men med tanke på att vi 
i Danderyd har Sveriges mest välutbildade kvinnor­, så är det också bara naturligt­ att vi nu har en kvinna på kommunstyrelseordförandeposten, säger hon.

Fakta

Plats 4

av 290 hamnar Danderyd på om man kollar hur jämställt­ det är bland politikerna i kommunen­, sett till könsfördelning­ i kommunfullmäktige­, avhopp och andel kvinnliga ordförande i kommunstyrelsen (mandatperioderna efter valen 2006, 2010 och 2014 sammanvägt).

Källa: Sveriges kommuner och landsting

Kvinnorna i topp fler efter valet

Männen har länge varit i klar majoritet på KSO-posten i kommunerna 
i Stockholms län.

Om vi tar avstamp i början av 1990-talet när begreppet varannan damernas myntades av Socialdemokraterna var bara en av fyra kommunstyrelseordförande i länet kvinnor, samtliga partier inräknat. Så har det sett ut fram till efter höstens val då kvinnorna tog ett rejält kliv framåt. Nu är 11 KSO i länets 26 kommuner kvinnor, vilket motsvarar 42 procent.

Översta raden från vänster: Parisa Liljestrand (M) Vallentuna (infälld), Hanna Bocander (M) Danderyd och Ebba Östlin (S) Botkyrka. Nedersta raden från vänster: Michaela Fletcher (M) Österåker (infälld), Emma Feldman (M) Järfälla, Deshira Flankör (M) Värmdö, Anna König Jerlmy (M) Stockholm stad, Anita Mattsson (S) Tyresö, Boel Godner (S) Södertälje, Malin Forsbrand (C) Vaxholm och Meeri Wasberg (S) Haninge.

Aldrig tidigare har det suttit så många kvinnor i länet samtidigt på den positionen. Som mest har det varit åtta stycken under en mandatperiod. Det visar en sammanställning som Mitt i har gjort.

Kommer på bred front

I fyra av de fem S-ledda kommunerna i länet är fyra KSO:er kvinnor; Botkyrka, Haninge, Tyresö och i Söder­tälje.

Av de 19 M-ledda kommunerna i länet är det kvinnor på KSO-posten i sex kommuner. Utöver i Danderyd är det så också i Stockholm, Järfälla, Vallentuna, Österåker och Värmdö. I Vaxholm är det en centerpartist i topp, och även där är det första gången någonsin som en kvinna, Malin Forsbrand, har den posten.

Det som händer är nog inte bundet till parti utan det är snarare tidsandan

Marja Lemne, statsvetare

Att kvinnorna i topp blir fler ligger i tiden, menar Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

– Nu kommer kvinnorna på bred front. Det som händer är nog inte bundet till parti utan det är snarare tidsandan, även om vi tydligt kan se en föryngring och förnyelse i de borgerliga partierna.

Om det gör någon skillnad­ 
i till exempel vilka frågor som drivs när en kvinna är KSO är svårt att säga, enligt­ Marja Lemne. Men Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm stad, tror att det till viss del märks.

– Det speglar ens erfarenheter och för min del handlar det om att jag kopplar in ett jämställdhets- eller genusperspektiv, säger hon.

Antalet färre i landet

Men utvecklingen i länet skiljer sig från hur det ser ut 
i landet i stort.

Efter höstens val är det färre kvinnor som är KSO:er ­ jämfört med efter valet 2014 då rekordmånga – 108 av landets 290 var kvinnor (37 procent), enligt Dagens Samhälle­. Nu är antalet 93 kvinnor, eller 32 procent.

En förklaring är enligt tidningen att Socialdemokraterna tappade makten i flera kommuner.