ANNONS

Valborg utan eldar i Danderyd – men festligheterna blir av

Majbrasor i Bromma kan ställas in.
På grund av brandrisk blir det valborgsfirande utan brasa.
Nu är det klart: Brandrisken ställer in majbrasorna i Danderyd. Men misströsta inte – festligheterna blir av.
ANNONS

Det är torrt i skog och mark. Räddningstjänsten har vädjat att inte tända majbrasorna. Mitt i har sedan tidigare listat var valborgseldarna i Danderyd kommer att tändas men nu  står det klart – det blir en valborg utan eld.

Samtliga planerade valborgseldar ställs in. Men förutom eld kommer firandet att bli av som planerat.

– Vi ställer in brasan i Kvarnparken. Vi fick starka rekommendationer att inte tända elden. Däremot blir det fest och sång och musik, säger Ann-Marie Bratt som är ordförande i Danderyds hembygdsförening.

Regn att vänta

Enligt SMHI:s väderprognos för valborgsmässoafton ska det regna en stund på dagen. Men det bedöms inte som tillräckligt med regn för att kunna elda.

I Svanholmsparken beslutade Sällskapet Amorina att inte elda. Där kommer ändå firandet bli av med sång av Sofia kammarkör och vårtal av Stocksundsbon Olle Johansson.

– Vi har blivit starkt avrådda att inte tända vår eld, säger Karin Josephson som är vice ordförande i Sällskapet Amorina.

Detsamma gäller i Germaniaparken.

ANNONS

– Vi kommer inte att tända elden vid Germaniaviken. Det finns argument för och emot och det har varit ett tveksamt läge eftersom det inte finns något eldningsförbud. Vi har bett kommunen att ta bort allt ris. Annars är det som att be om problem, säger Carl-Erik Eriksson som är vice ordförande i Djursholms forntid och framtid.

Djursholms-Ekeby ställer in

I Djursholms-Ekeby har villaägarföreningen redan sedan tidigare tagit beslut om att inte elda.

– Vi har beslutat för att inte ha någon eld alls, vi har ställt in. Vi vill inte ta på oss det ansvaret att det börjar brinna i skogen. Det blir en spontan samling där nere för de som vill sjunga, säger Kerstin Alm på villaägarföreningen.

Både brasa och de traditionsenliga fyrverkerierna ställs in.

– Vi har sagt till om att vi inte vill något ris levererat och hoppas att fler inte tänder sina eldar, det är direkt oansvarigt.

I fredags meddelade Danderyds kommun att de avråder från eldning fram till dess att räddningstjänsterna bedömer brandrisken som mindre.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.