ANNONS

Så har Danderyd växt fram

Danderyd 1958.
Danderyd 1958.
Mörby gård.
Mörby gård.
Rivningar i samband med att Mörby centrum byggdes.
Rivningar i samband med att Mörby centrum byggdes.
Mörby centrum norrifrån.
Mörby centrum norrifrån.
Danderyd nuförtiden.
Danderyd nuförtiden.
Sedan första september kan vem som helst ta del av historiska flygfoton från lantmäteriet - gratis. För den som exempelvis vill se hur grannskapet förändrats de senaste decennierna är bilderna en guldgruva.
ANNONS

– Det låter ju jättehäftigt! Jag måste gå in och titta, säger Franciska Sieurin-Lönnqvist, ansvarig för Danderyds hembygdsförenings fotoarkiv.

Sedan innan hade hon koll på att Eniro numera gör det möjligt att titta på Lantmäteriets bilder. Men att de även går att ladda ner gratis från Lantmäteriets sajt är en nyhet för henne.

Stort intresse för gratis flygbilder

E18 var nybyggd

Under de 60 år som gått sedan Lantmäteriets flygfoto (ovan) togs har det hänt mycket i Danderyd. Särskilt runt Mörby är det tydligt där vägar breddats, byggts till och om och fått nya avfarter, 1958, då bilden togs var motorvägssträckan på E18 mellan Danderyd och Ullna E18, sprillans ny, bara ett år gammal.

Danderyds sjukhus (1964) hade ännu inte byggts utan sjukhuset var kvar i sina gamla lokaler på samma plats och kallades Mörby lasarett.

Mörby gård fanns länge kvar och gav namn åt området.

Mörby centrum (1961) var inte byggt, och inte heller tunnelbanan, som byggdes ut till Mörby på 1970-talet. Centrum för Danderyd var Nora torg en knapp kilometer norr om Mörby centrum, berättar Franciska.

ANNONS

Gårdar styckades upp

– Det som hänt sedan dess är att Mörby centrum har blivit centrum för de olika kommundelarna – men 1958 var bara huset i sydväst byggt. Jag tror det var någon slags posthus – men jag tror att de är på väg att riva det nu, säger hon.

Nora herrgård, med anor från medeltiden och ännu längre bak i tiden, alldeles intill Nora torg är för övrigt en av de ursprungliga gårdarna vars ägor styckades upp och bildade stora delar av det moderna Danderyd.

– Det låg ju gårdar lite här och där innan man började bygga villor överallt.

Nora gård köptes på 1920-talet av en bankir som styckade upp marken och bildade Nora trädgårdsstad med 250 villor. Andra ursprungliga gårdar vars huvudbyggnader finns kvar är Rinkeby gård, som numera är restaurang och Ekeby gård som är det sista aktiva jordbruket i kommunen.

1700-talsgården skulle rivas

Mörby gård från 1700-talet var en gård med anor från vikingatiden som råkade befinna sig på fel plats när tiderna förändrades. 1958 låg den fortfarande kvar strax öster om Mörby lasarett, klassad som byggnadsminne, men hängde ändå löst knappt två decennier senare när vägverket köpt den och ville riva för att bygga ut motorvägen.

 Just när man höll på att förhandla brann gården ner        

– Det var diskussioner om man skulle spara Mörby gård, men just när man höll på att förhandla brann gården ner en natt, berättar Franciska.

Det var 1976.

Numera är området bussterminal.

Danderyd nuförtiden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.