ANNONS

Ny rapport: 1100 bostäder saknas i Danderyd

Danderyd
Underskottet på bostäder kan tyda på att unga tvingas bo hemma längre enligt Nordea.
Det råder bostadsbrist, framförallt i Stockholms län. Trots att Danderyd har bland länets lägsta behov, saknas det i nuläget omkring 1100 bostäder enligt en ny konjunkturrapport som Nordea gjort.
ANNONS

Att det råder bostadsbrist i Stockholm, Malmö och Göteborg är väl känt. Men även Danderyd hamnar i botten över listan på kommuner med störst bostadsbrist, enligt Nordeas konjunkturrapport Regionala Utsikter som ges ut två gånger om året, där de analyserat överskott och underskott av bostäder från 1992-2016. 

”Man kan tolka underskottet som att det bor fler än två vuxna personer i varje bostad, kanske barn som bor hemma längre.”

Av Sveriges 290 kommuner hamnar Danderyd på plats 247 med ett underskott på 1100 bostäder. I absoluta botten hamnar inte helt oväntat Stockholm, med ett underskott på 59400 bostäder.


Bostadsbristen i Stockholms kommuner

Bostadsunderskottet i antal bostäder i Stockholms kommuner. Stockholms kommun är ej inkluderad.

Källa: Nordea Unga bor hemma längre

Man ska dock inte se det som att det är drygt 1100 personer som står utan bostad i Danderyd, men att det finns en efterfrågan på så många bostäder, menar Susanne Spector, senioranalytiker hos Nordea.

– I de kommuner med underskott har hushållen helt enkelt ökat mer än vad bostäderna gjort sedan 1992. Man kan tolka underskottet som att det bor fler än två vuxna personer i varje bostad, kanske barn som bor hemma längre. Att folk bor inneboende och så klart akut hemlöshet. Eller så fanns det ett överskott av bostäder inledningsvis, säger hon.

Susanne Spector. Foto: Pressbild Nordea

Där bostadsbristen är som störst är oftast där det bor många unga som ska skaffa sin första lägenhet och där det finns många nyanlända personer.

ANNONS

”Man bygger ofta ganska ensidigt med dyra bostadsrätter och dyra hyresrätter.”

– Det kan vara en missmatch i vad man bygger, man bygger ofta ganska ensidigt med dyra bostadsrätter och dyra hyresrätter. Men man behöver även titta på hur man nyttjar det bostadsbestånd som man redan har i dag, säger Susanne Spector.

Bland annat menar hon att reavinstskatten har satt käppar i hjulen äldre som vill flytta till lägenhet och unga som vill flytta till hus, ett byte som inte fungerar i dag.

Leder till arbetsbrist

Bostadsbristen gör inte bara att unga tvingas bo kvar hemma längre. Det gör det även svårt för företagen att rekrytera personal menar Susanne Spector.

– Bostadsbristen gör det svårare för personer med rätt kompetens att flytta in i regionen, vilket leder till arbetskraftsbrist, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.