ANNONS

Inför visningshelg: Mäklare tror på prisrally

Jörn Dunér på Svensk fastighetsförmedling.
Jörn Dunér på Svensk fastighetsförmedling.
I helgen kickar bostadsmarknaden igång igen. Danderydsmäklaren Jörn Dunér tror på ökande priser under våren.
– Amorteringskravet borde ge ett litet prisrally.
ANNONS

Andra och tredje helgen i januari är alltid stora visningshelger. Och Jörn Dunér på Svensk Fastighetsförmedling tror att årets första månader kommer att innebära både en återhämtning och en ökning av bostadspriserna. En orsak är det ökade amorteringskrav som införs den 1 mars.

– Det ger i många fall ett betydligt sämre läge än om man gör affär innan dess och borde ge ett litet prisrally, säger han.

Madeleine Colliander Müller som driver Skandiamäklarna i Danderyd är lite mer återhållsam. Hon tror på en stabilisering efter höstens prisnedgång på 10 procent då bostäder blev osålda.

– Hur marknaden kommer se ut under våren är svårt att sia om redan nu. Ingen tror väl att det fortsätter nedåt, säger hon.

Den som inte räknat med höstens 10-procentiga nedgång får göra det om det ska bli affär.

– I en del fall något mer, i andra något mindre. Det jag upplever varit nytt är att fler kunder fått krav från banken om att de ska ha försäljningskontrakt på den egna bostaden först. För en del kan det vara ett uppvaknande. Men det kan också vara bra att veta hur mycket man har att röra sig med.

Jörn Dunér gör en ljusare bedömning av marknaden.

– Prisnedgången i höstas var onaturlig och nog ganska hårt driven av den dystra rapporteringen i media. Det är min grundmurade uppfattning, säger han.

Han tycker att betydligt mer talar för att bostadspriserna fortsätter att stiga än tvärtom.

ANNONS

– Det som skapar en långvarig prisnedgång är normalt sett arbetslöshet eller oro för det. Men det har vi inte i Stockholm. Vi har bostadsbrist, inflyttning, högkonjunktur, hög sysselsättning, rekordlåga räntor och ett borttaget uppskovstak. Så jag är förstår inte varför priserna ska gå ner. Just nu finns det fog för att priserna ligger som de gör. Det är ingen bubbla, det är inte uppblåst.

Han anser till och med att bostadsmarknaden är undervärderad.

– I det längre perspektivet tycker jag fortfarande det är för billigt med bostäder i Stockholm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.