Danderyds ekonomiska kaos – en nyhet i hela Sverige

Djursholms slott, Dyngbaggegalan, Gahm, Danderyd, Ekonomi
Joachim Gahm (KD) och Danderyds kommun prisas med den inte så glamourösa Dyngbaggen.
Klantarslen, Danderyds järnlady och en utmärkelse på dyngbaggegalan är bara ett axplock av saker som har skrivits efter att Danderyd meddelade om ekonomisk kris och skattehöjning.

Danderyd har under veckan som gått hamnat i på mångas läppar i hela Sverige. Efter att kommunen chockhöjde skatten har det har skrivits spaltmeter i de flesta tidningar och flera inslag i både TV och radio.

Siv Sahlström (C) kallas för Danderyds järnlady i Svenska Dagbladet och i Aftonbladet lyder i en rubrik ”Danderyd styrs av ett gäng klantarslen”.

Joachim Gahms (KD) ord, i ett inslag på SvT, att det är det svåraste beslut han har varit med om, uppmärksammades av det humoristiska Instagramkontot Dyngbaggegalan som har över 348 000 följare.

Dyngbaggegalan, Danderyd

Borde upptäckts tidigare

Flera av de som skrivit tycker att de är märkligt att det ekonomiska läget inte tidigare uppdagats. Kommunen har trots allt gått med en halv miljard minus på ett par år.

Mitt i Danderyd omnämns i Aftonbladets artikel från presskonferensen då vi öppnade frågestunden ”med att ställa den självklara frågan, såg ni inte det här komma?” (saxat från Aftonbladet).

Svaret som Bengt Sylvan (L) gav var – både och.

– Jag vill verkligen ta ansvar för den politik vi har fört tidigare. Vissa av de här bitarna skulle vi kunna ha förutsett och vissa har vi inte kunna gjort, sa han då.

Robin Hoodskatten

Majoriteten menar att utjämningsskatten är en av anledningarna till underskottet. Det stämmer till viss del.

Dagens Industri skriver också att utjämningsskatten slår hårt mot Danderyd. Där står det:

”Danderyds kommun är i själva verket inte landets rikaste kommun. Skatteutjämningssystemet gör Danderyd fattigare än Malmö, räknat per invånare.” 

Det är sant att Danderydsborna betalar mest i Robin Hoodskatt men den är heller ingen ny företeelse.

Sviktande skatteintäkter nämns också ligga bakom underskottet. På fyra år har skatteintäkterna i Danderyd ökat med 181 miljoner kronor. Under samma period har nämndernas nettokostnader ökat med 282 miljoner kronor.

Danderyd har helt enkelt levt över sina tillgångar. Eller som ovannämnda Instagramkonto beskriver det – lyxfällan.