ANNONS

Här är Danderyds enda guldklassade bostadshus

Guldcertifierade huset i Stocksund.
Guldcertifierade huset i Stocksund.
I Stocksund står det klimatsmartaste bostadshuset i hela kommunen. Det är ett av fyra hus i Stockholm som fått miljöcertifiering guld.
ANNONS

Denna sommar har präglats av värme och debatten har handlat om klimatfrågor. Men det finns sätt att spara på miljön. I Stocksund står sedan ett år tillbaka Danderyds enda guldcertifierade bostadshus – den högsta klassificeringen som går att få.

– Alla borde tänka mer på miljön. Jag har tre vuxna barn och vill att vi  lämnar över en värld som mår bra till nästa generation, säger Ulla Hurtig Nielsen som sitter i styrelsen i huset på Bengt färjares väg.

Ulla Hurtig Nielsen lyfter fram en sak i bostadsrättsföreningen som de har satsat på för att minska utsläppen är laddstationer till hybridbilar – tio stycken laddplatser i garaget.

– Jag jobbar i Solna och kan åka fram och tillbaka bara på elladdningen, säger hon.

Ulla Hurtig Nielsen åker fram och tillbaka till jobbet på en laddning. Foto: Jens Kassnert

Fick stöd av naturvårdsverket

Bostadsrättsföreningen Patriam Stocksund sökte bidrag hos naturvårdsverket för installationskostnaden av laddstationerna. Och de fick ersättning för hälften av kostnaden.

Förutom laddstationerna har huset byggts med miljövänliga material vilket Sweden Green Building Council som certifierade huset har tittat på.
Sexton olika indikatorer för energianvändning, innemiljö och material bedöms. Och Patriam Stocksund uppfyllde samtliga.

– Det här betyder mycket för mig. Att bo i en byggnad som värnar om både design, miljö och människa är väldigt tillfredsställande. Att få certifieringen Miljöbyggnad Guld är ett fint kvitto för oss som bor i huset, säger Ulla Hurtig Nielsen.

ANNONS