Min lokala hjälte

Danderyds kommun hyllar cyklister

Att välja hojen blir allt mer populärt i Danderyd.
Att välja hojen blir allt mer populärt i Danderyd.
4 maj är det dags att ta cykeln förbi Danderyds sjukhus. Där erbjuds en genomgång av din hoj – och en goodiebag.
– Det brukar vara väldigt populärt. Vissa hör av sig långt innan och frågar när vi ska hålla i det nästa gång, säger miljösamordnare Jonas Qvarfordt.

Är du en av alla som cyklar till jobbet? Isåfall uppmanar Danderyd kommun dig att ta hojen förbi Danderyds sjukhus 4 maj.

Mellan 07.30 och 09.00 finns representanter från kommunen på plats för att svara på frågor, samt en mekaniker som erbjuder en genomgång av din cykel. Dessutom får alla cyklister en goodie bag.

Initiativet är en del av kommunens miljöarbete och ambitionen är att lyfta fram cykling som ett positivt alternativ till att ta bilen.

Det är sjätte året i rad som kommunen erbjuder tjänsten och miljösamordnare Jonas Qvarfordt säger att repsonen från Danderyds cyklister har varit mycket positiv.

– Det brukar vara väldigt populärt. Vissa hör av sig långt innan och frågar när vi ska hålla i det nästa gång, säger han.

Fler väljer att ta cykeln

Jonas Qvarfordt säger att det är fler och fler Danderydsbor som väljer att ta cykeln, men att det är svårt att göra mätningar på exakt hur många det rör sig om.

– Däremot har vi ju en fysisk mätare vid Stocksundsbron. Under de senaste fem åren har antalet bara ökat och nu är det över 500 000 cyklister som passerar sträckan varje år, säger han.