Danderyds mattesnille bäst i Norden

Nicole Hedblom från Danderyds gymnasium.
Nicole Hedblom från Danderyds gymnasium.
Nicole Hedbom från Danderyds gymnasium blev silvermedaljör i internationella matematikolympiaden. Hon kom tvåa i Europa och fyra i Världen.
– En oerhört stark prestation, säger Biträdande professor i matematik Jana Madjarova.

Den internationella matematikolympiaden (IMO) har just avlutats i Rio de Janeiro. Under matematiktävlingen löser de tävlande problemlösning inom områden som vanligen inte ingår i vare sig skol- eller universitetsprogrammen.

Nicole Hedblom från Danderyds gymnasium var det svenska lagets enda tjej och belönades med en silvermedalj för sin insats. Hon slutade tvåa bland alla tävlande tjejer från Europa och fyra bland alla kvinnliga deltagare.

”Det går egentligen inte att beskriva hur svårt det är”

– En helt fantastisk insats av Nicole som kom fyra av alla tjejer i Världen. Det går egentligen inte att beskriva hur svårt det är. Skulle man ge ge dessa uppgifterna till professorer i matematik så är det få av dem som skulle klara det, säger Jana Madjarova som är biträdande professor i matematik vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Totalt blev det tre medaljer för Sverige i årets tävling. Tävlingen är individuell men en inofficiell nationsranking publiceras. Där slutade Sverige på 51 plats av 111 tävlande länder och etta bland de nordiska länderna.