ANNONS

Danderyds sjukhus får ny byggnad för akutpatienter

Charlotte Broberg (M) fastighets och servicelandstingsråd
Charlotte Broberg (M) presenterar planer på en ny byggnad, bakom nya akuten.
Upprustningen av Danderyds sjukhus utökas. Akutvården får en helt ny byggnad – för 1,85 miljarder. Den nyheten presenterar de blågröna på landstingsfullmäktiges budgetmöte idag.
ANNONS

Det pågår sedan flera år tillbaka en stor upprustning av Danderyds sjukhus. 2019 invigs bland annat en helt ny akut.

Nu presenterar de blågröna ytterligare investeringar – 1,85 miljarder till en helt ny byggnad. Den nya vårdbyggnaden ersätter gamla byggnad 22, som socialdemokraterna planerade att renovera för 173 miljoner.

– När vi tittade på det gamla huset så var det i dåligt skick och att det skulle bli dyrare att renovera än man trodde från början, säger Charlotte Broberg (M), fastighets och servicelandstingsråd.

Eftersom de blågröna har majoritet är det deras förslag som kommer klubbas när landstingsfullmäktige sammanträder idag, den 12 december.

Akutvård och helikopterplatta

I den gamla byggnad 22 finns idag bland annat intensivvård, IVA och internmedecin, IMA. Exakt vilka avdelningar som flyttas till det nya huset är inte bestämt, men det gagmar framförallt patienter i akutvård. Med i planerna finns också helikopterplatta.

– Vi har ju tagit över stora delar av gamla Karolinskas akutuppdrag och det är dom patienterna vi behöver vårda och ta hand om. Dom behöver ju många gånger läggas in, säger Ingela Lundberg som är programkontorschef på Danderyds sjukhus.

Ingela Lundberg, programkontorschef, DS, Charlotte Broberg (M), Tomas Eriksson (mp) vid Danderyds sjukhus

Ingela Lundberg, på Danderyds sjukhus med Tomas Eriksson (MP) och Charlotte Broberg (M)

ANNONS

Mer klimatsmart med nybygge

Enligt miljöpartiet kommer nybygget bli mer klimateffektivt än en renovering.

– Vi försöker följa de relevanta kriterier som finns i miljöbyggnad med så hög standard som möjligt för vad som är ekonomiskt försvarbart för skattebetalarna, säger, Tomas Eriksson (MP), Miljö- och kollektivtrafiklandstingsråd.

När det nya huset kan stå klart låter politikerna vara osagt. I ett första steg läggs 95 miljoner på att planera och projektera bygget under 2019. Totalt beräknas vårdbyggnaden kosta 1850 miljoner, som finns reserverade i den blågröna investeringsbudgeten för de kommande tio åren. 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.