Danderyds sjukhus öppnar ny infektionsklinik

Infektionsklinik
Sjuksköterskan Helene Andersson och undersköterskan Lisa Rosén från den nya kliniken.
Invigning
vd Stefan Jacobson klipper bandet under invigningen av den nya infektionskliniken.
I dag invigdes Danderyds sjukhus nya infektionsklinik. Det ger sjukhuset total 36 vårdplatser för inneliggande patienter – varav 18 i helt nya lokaler.
– Det här innebär en fördubbling av vårdplatser på kliniken, det känns verkligen jätteroligt, säger Magnus Hedenstierna, medicinskt ansvarig på kliniken.

Bland vårdkriser och långa väntetider finns det också lite ljus – Danderyds sjukhus invigde i dag en helt ny infektionsklinik med möjlighet att ta emot fler patienter. Med hjälp av den nya kliniken ska antalet besök till infektionsmottagningen öka från 1 500 besök per år till 10 000.

– Alla typer av infektioner kan behandlas här. Det är speciellt fint byggt för luftburna sjukdomar som till exempel tuberkulos eller sars. Vi kan vårda i princip allt utom de svåraste sjukdomarna, som ebola, som kräver extra mycket. Det här är den modernaste infektionskliniken i Stockholm, säger Magnus Hederstierna.

Brist på isoleringsrum

Enligt honom har det i Stockholm tidigare funnits en brist på möjligheter att isolera patienter.

– Det finns ganska få enkelrum. Vilket också märktes nu under influensakaoset. Klassiskt sett finns det mycket salar för fyra eller två patienter, säger han och fortsätter:

–Sen är det skillnad på enkelrum och isoleringsrum, som vi har här. Rummen är utrustade med ventilation och ett undertryck, vilket gör att svårt smittsamma patienter kan vårdas utan risk för personalen.


LÄS MER: Efter krisen – sjuksköterskorna har fått nog


Var har smittsamma patienter vårdats tidigare?

– Huddinge har ett antal platser. Och vi har en gammal avdelning som vi har haft sen 70-talet med slussar och så vidare. Men det händer mycket inom teknik, den nya kliniken klarar modernare krav, säger Magnus Hederstierna.

Jobbade extra under influensan

Han säger att det känns väldigt roligt att nu äntligen få öppna mottagningen.

– Jag har jobbat många år i sjukvården och det är ofta tufft med besparingar. Det här är första gången man känner att man växer och att det verkligen satsas.


LÄS MER: Influensa sätter hård press på Danderyds sjukhus


Och personal som rekryterats för att jobba på den nya kliniken har redan hoppat in och jobbat extra under influensaperioden runt jul och nyår.

– Hade influensasäsongen kommit när den brukar hade det varit perfekt nu till öppnandet. Men influensan kom ju tidigare än vanligt i år.  Personal som vi har rekryterat kunde lyckligtvis hoppa in och jobba extra för att hjälpa till. Det var ett otroligt jobb av dem, säger Magnus Hederstierna.