ANNONS

Danderyds sjukhus gav vård i kulvertar

Danderyds sjukhus får kritik från IVO.
Danderyds sjukhus får kritik från IVO.
Sjukhuset får kritik efter att ha vårdat patienter i kulvertar i väntan på vårdplatser. Nu måste sjukhuset redovisa åtgärder för en tryggare och säkrare vård.
ANNONS

På Danderyds sjukhus blir patienter liggande i kulvertar på akutmottagningen i väntan på vårdplats. I ett första skede placeras patienter i korridorer på mottagningen, när även de är fulla hamnar patienterna i kulvertarna avsedda för passage av allmänheten och sjuktransporter.

Detta strider mot hälso- och sjukvårdslagen och Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar nu kritik mot sjukhuset. De måste redovisa åtgärder för en trygg och säker vård senast i mars nästa år.  Något som Dagens Nyheter har rapporterat om.

Ivo anser att det inte är säkert för patienter i kulvertar där det saknas möjlighet att kalla på hjälp. Det bedömer Ivo som en patientsäkerhets­risk, dessutom tycker de inte att utrymmet kan ses som en lugn miljö.

Oanmäld inspektion

Enligt DN har Ivo haft flera intervjuer med både chefssjuksköterska, läkare, undersköterska och patientsäkerhetscontroller på sjukhuset. I dessa ska det ha framkommit att patienter dagligen vårdas på akutmottagningen i väntan på vårdplats. Bristen på vårdplatser beror på att det saknas sjuksköterskor och de anställda och upplever ett ökat patienttryck.

Ingen patient ska behöva vänta längre än 30 minuter på vårdplats enligt akutmottagningens mål. När Ivo gjorde en oanmäld inspektion tidigare i år hade två patienter väntat längre än åtta timmar. Danderyds sjukhus har tidigare flaggat för säkerhetsrisken med att patienter måste vårdas på akutmottagningen.

ANNONS
ANNONS