ANNONS

Danderyds toppar nya skolrankningen – bäst i hela Stockholm

Skola, klassrum, betyg
Hög andel barn i förskolan och elevernas meritvärde i åk 9 lyfter Danderyd till tio-i-topplistan över bästa skolkommun i Sverige.
Danderyds kommun får en av de absoluta toppplaceringarna på den senaste "Bästa skolkommun"-rankningen, som enligt Lärarförbundet är mer rättvis i år.
ANNONS

När Lärarförbundet presenterade sin årliga undersökning över de bästa skolkommunerna i landet hamnade Danderyd som vanligt högt upp. Faktiskt högst upp i Stockholm län och på en nionde plats i Sverige.

– Jag är väldigt stolt och vill ge ett stort tack till alla. Det handlar om att vi har bra chefer, ledare och lärare som har gjort ett fantastiskt jobb, säger Hanna Bocander (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

Hanna har precis fått ta emot ett pris för bästa skolkommun i länet.

– Det är precis vad vi behöver. Lite positiva nyheter efter alla beslut om nedskärningar på grund av dålig ekonomi.

Det är precis vad vi behöver

Hanna Bocander (M)

I undersökningen jämför Lärarförbundet tio olika kriterier. Bland dessa tillhör Danderyd landets bästa bland annat i hög andel barn i förskolan och elevernas meritvärde i åk 9. Men även höga lärarlöner och andelen godkända elever gör att kommunen kommer högt upp i rankingen.

– Det här har varit medvetna satsningar under många år och det är klart att den ekonomiska situationen märks i alla verksamheter. Men det känns som en bra uppmuntran att det syns i skolan och är också ett kvitto att vi gör rätt saker.

– Skolan är det viktigaste och en av våra kärnverksamheter som vi värnar om, säger Bocander.

Danderyd är bästa skolkommun i länet

ANNONS

Danderyd ofta i topp

Lärarförbundet har presenterat listan över bästa skolkommuner i 18 år men årets ranking går inte att jämföra med föregående. Detta på grund av att det är nya kriterier. Även förra året placerade Danderyd sig högst upp i länet.

Trots den höga placeringen kan Danderyd inte bara luta sig tillbaka menar Anita Mellberg som är ordförande Lärarförbundet Danderyd.

– Danderyds kommun har nu flera utmaningar för att ge alla lärare bra villkor och förbättringar så att de kan göra ett bra jobb. Vi vet att en kommun med en bra skola där elever och lärare trivs är en kommun där lärare stannar och många vill bo i, säger hon.

Bästa skolkommun i hela landet blev Torsby från Värmland.

Fakta

Här är hela listan över Stockholms kommuner:

Kommun

Rankning 2019

Danderyd

9

Nacka

49

Vaxholm

77

Salem

117

Ekerö

124

Stockholm

136

Täby

150

Nykvarn

154

Sollentuna

166

Upplands-Bro

174

Vallentuna

179

Södertälje

184

Sundbyberg

193

Lidingö

197

Sigtuna

201

Värmdö

219

Österåker

220

Tyresö

227

Norrtälje

248

Upplands Väsby

259

Solna

261

Huddinge

267

Botkyrka

278

Järfälla

279

Nynäshamn

286

Haninge

287

Källa: Lärarförbundet