ANNONS

Danderyds svampar är på gång

Karita Thomé fyllde snabbt en korg med svamp.
Karita Thomé fyllde snabbt en korg med svamp.
Efter en torr och sommar med alldeles för lite regn lyser skogens guld med sin frånvaro. Men än finns chans för Danderydsborna att fylla svampkorgen.
– Nu ber jag till regngudarna, säger svampkonsulenten Karita Thomé.
ANNONS

Hon har bjudit med Mitt i på en privat svampexursion. En plats hon en gång om året tar med svampentusiaster på. Allt från barn till pensionärer sluter upp.

Och att ta med ungarna ut i skogen är ett hett tips för den som vill ha svamp med sig hem.

Svampspårare

– Har du små barn eller barnbarn i familjen eller bland vänner, fråga om de vill följa med. Små barn hittar svamp fantastiskt bra, säger Karita Thomé.

Vad frågar folk som går med dig på svampkursen?

– Det är väldigt olika kring kunskapen. En del undrar över varenda svamp de ser, en del är mer specifika och vill att jag ska visa en sotvaxing. Generellt så känner folk igen en trattkantarell men inget annat, säger Karita Thomé.

Finns i parken

En som vet var svamparna hittas i Täby, Danderyd och Vallentuna är biologiläraren Eva-Kristina Portén. Hon är bosatt i Täby och tar gärna med sina elever på svamputflykter i närområdet.

– Svampar växer i stort sätt överallt, i måndags gick vi till närmaste park och hittade intressanta svampar.

Men för att finna goda matsvampar till höstgrytan är det bättre att satsa på att leta i skogen. Helst där det växer olika sorters träd anser Eva-Kristina. Ett bra område att besöka är Skogbergaområdet, väster om Arninge, som angränsar till Täby kyrkby.

Mandelkremla

– Trevliga matsvampar jag tycker man kan leta efter är sillkremla och mandelkremla. Ta ett litet smakprov först för att se om den är ätbar. Är smaken mild går den att äta. Undvik starkt röda kremlor då de oftast är skarp i smaken.

ANNONS

En viktig förutsättning för att svamparna ska ploppa upp är att det har kommit rikligt med regn. När marken är fuktig behöver man nödvändigtvis inte åka så långt, tycker hon.

– Centralt i Täby finns Stolpaskogen. Väster om Enebyberg i Danderyd har du Rinkebyskogen och även Altorpskogen söder om Lahäll.

I Vallentuna rekommenderar Eva-Kristina att besöka området kring Tärnan, öster om Brottby.

– Där finns varierad skog och lätt att hitta svenskarnas favoritsvamp, kantarellen.

Fyndade på idrottsplatsen

Men det finns platser närmre centrum.

– När jag jobbade som lärare i Vallentuna brukade jag gå med eleverna till området runt idrottsplatsen för att plocka svamp, säger Karita Thomé.

Fakta

Här hittar du svampen nära dig

Danderyd: Rinkebyskogen. Altoprskogen. Ekebysjön.

Vallentuna: Kårsta. Gillinge. Runt idrottsplatsen. Tärnanområdet.

Södra Roslagen: Bogesundslandet. Dommarudden. Ljusterö. Tallsjöskogarna. Ekbackar runt om i Åkersberga.

Täby: Skogberga. Rösjön. Skarpäng.

Fakta

5 tips för nybörjare

1. Sopp är en bra nybörjarsvamp eftersom det inte finns någon giftig variant, bara oätliga, på svenskt fastland. Se dock upp för djävulssopp på Öland och Gotland. Du känner igen en sopp på rören under svampens hatt.

2. Tänk bortom gula kantareller, den letar de flesta  efter. Trattkantareller och trumpetsvampar är lätta att känna igen och liksom gula kantareller goda matsvampar.

3. Ha alltid en färsk utgåva av din bästa svampguide med dig. En del svampar som förr sågs som matsvamp betraktas idag som giftiga. Vill du inte bära med dig en bok finns appen Svampguiden där man snabbt kan ta reda på vad för svamp man hittat.

4. Karl johan kommer snabbt upp efter lite regn men förväxlas lätt med gallsopp. Gall­soppen är inte giftig men smakar mycket bittert.

En ung karljohansvamp.

5. Vatten sjunker så leta sänkor! Låga skogspartier, sänkor och kärr ger hopp för svampplockaren även i torra tider.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.