Nytt häng för Danderyds unga finns i Täby

 Carl-Johan Kellgren, fritidscoach, vill att Esplanaden ska bli en öppen mötesplats.
Carl-Johan Kellgren, fritidscoach, vill att Esplanaden ska bli en öppen mötesplats.
Robert Stopp (L) i den nya danssalen som har fönster som vetter mot kommunhuset.
Robert Stopp (L) i den nya danssalen som har fönster som vetter mot kommunhuset.
Symaskiner finns också att tillgå.
Symaskiner finns också att tillgå.
Datorer med flera olika program för filmklippning och redigering av allehanda slag.
Datorer med flera olika program för filmklippning och redigering av allehanda slag.
En lokal där man kan anordna olika typer av events.
En lokal där man kan anordna olika typer av events.
Den 8 november slår Esplanaden upp dörrarna. Då kommer ungdomar från hela norrort få ett sprillans nytt ställe att hänga på – med studios, dans- och datasalar samt kaffebar.
– Det ska bli rätt feeling här inne, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Stopp (L).

Det stora glesbefolkade torget ligger mörkt utanför de enorma fönstren. Just nu har tjänstemän och politiker samlats i den nyupprustade Esplanaden, men så är det inte tänkt att bli. Det här ska bli ungdomarnas plats, där alla är välkomna att syssla med vad de känner för.

– Det här är bara början. Det är ungdomarna som ska styra verksamheten och bestämma vad som ska hända här, säger projektledaren Linda Lengheden.

”Förhoppningen är att ungdomarna nu ska få någonstans att hänga”

Esplanaden är ett resultat av ungdomars idéer och önskemål och nu är tanken att ungdomar i åldrarna 16 till 21 ska ha en plats att gå till. De som är för gamla för att hänga på fritidsgårdarna och heller inte vill sitta på kaffekedjorna inne i centrum för att plugga eller prata med kompisar. Robert Stopp (L), kultur- och fritidsnämndens ordförande, strosar runt i lokalerna och konstaterar att han är nöjd med resultatet.

– Nu finns det förutsättningar för att det här ska bli en arena där ungdomar kan utveckla sina kreativa intressen och få en plats att hänga på. Utmaningen är att få hit ungdomarna men också se till blir en bra blandning av människor. Det ska bli rätt feeling här inne.

Robert Stopp (L) provhänger vid den nya kaffebaren. Foto: Erik Lejdelin

En livsstilsstudie från 2013 visade att killarna ofta hängde på fritidsgårdarna och tjejerna lockades till biblioteken och kulturskolan. Målet med Esplanaden är att bryta den trenden.

– Det handlar om vilken kultur vi sätter i väggarna. Vi vill att det ska vara en öppen plats och att ungdomarna känner att det är deras ställe, inte vårt. Eftersom man kan prova på så mycket här hoppas vi att ungdomarna kan inspirera varandra och hitta nya intressen, säger Carl-Johan Kellgren, fritidscoach.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M) dokumenterar de nya lokalerna.  Foto: Erik Lejdelin

Kaffebar och studios

Det 800 kvadratmeter stora utrymmet utgörs till största delen av ett stort kafé-liknande område med trendkänsliga möbelgrupper och kaffebar. I anslutning till det finns dans- och datasalar, mötesrum och studios utrustade med trummor och inspelningsutrustning.

– Ungdomarna kommer att få hålla i mycket av det här själva. De får först gå en kurs i studioteknik och sen är det bara att köra igång, säger fritidsledaren Jörgen Oscarsson som sitter framför en enorm elektronisk pjäs med hundratals skruvar och reglage.

– Allting är uppriggat för att det ska gå snabbt och effektivt, de ska bara vara att gå in och trycka på inspelningskappen.

De nya lokalerna ska i viss mån fylla det tomrum som lämnades efter Runan, ett musikhus i Kyrkbyn som lades ner 2015.

”Det finns redan ett högt tryck från nyfikna ungdomar”

– Det var inte tillgänglighetsanpassat för olika målgrupper, och dels låg det lite avlägset. Det här ligger mycket mer centralt och tillgängligare. Det är också väldigt billigt att repa här och det finns redan ett högt tryck från nyfikna ungdomar.

Det mer långsiktiga målet är att hela det framtida Kulturhuset ska hålla ihop.

– Det här ska bli basen och drömmen är att hela huset ska samverka ihop, tillsammans med biblioteket och Ung Teater, säger Robert Stopp.

Den officiella invigningen av Esplanaden sker 8 november.

Robert Stopp (L) blir fotograferad av Allianskollegan och stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M).