Danderydsäventyraren Rolf Blomberg postumt prisad

Rolf Blomberg samlade in många sällsynta arter på sina resor. Med tiden kom han att bli en förkämpe för miljö och människorättskämpe. Det sociala engagemanget genomsyrade de flesta av hans böcker och filmer.
Rolf Blomberg samlade in många sällsynta arter på sina resor. Med tiden kom han att bli en förkämpe för miljö och människorättskämpe. Det sociala engagemanget genomsyrade de flesta av hans böcker och filmer.
Den Danderydsfödde äventyraren Rolf Blomberg tilldelades postumt priset som decenniets äventyrare 1940 -1949. Bakom utnämningen står föreningen Årets äventyrare.

Rolf Blomberg föddes 1912 i Stocksund, men hemma kände han sig när han var på väg någon annanstans. Större delen av sitt liv tillbringade Blomberg utomlands, ständigt i jakt på nya äventyr. Han dog i Ecuador 1996 och hade sett och upplevt mer än de flesta.

Under sina resor spelade han många olika roller, forskningsresande, skattsökare, krigskorrespondent, författare, fotograf och människorättskämpe. Själv kallade han sig för forskningsluffare. I centrum stod alltid upptäckarlusten och oräddheten. Blomberg besteg berg och trängde djupt in i djungler i Indonesien och Sydamerika.

I Sverige blev han känd för en bredare publik tack vare att han ständigt dokumenterade sina resor. Trots sin överklassbakgrund omfamnades Blomberg av den svenska socialdemokratin, och en biografi över honom bär namnet ”Folkhemmets äventyrare”. I folkbildningen gavs han rollen som en sorts symbol för äventyret. Genom artiklar, böcker och filmer öppnande han den stora världen för svenskarna.

– Han var banbrytande, en mycket modern äventyrare som dokumenterade allt han gjorde, säger Fredrik Erixon, som sitter i juryn för Årets äventyrare.

Syftet med att ge ett postum pris till Blomberg är för att lyfta fram gamla äventyr som gjorts. På så vis vill Årets äventyrare inspirera till nya äventyr.

– Vi har en massa härliga äventyr som glömts bort, vi vill lyfta fram vår äventyrshistoria. Vi började med ett pris för årets äventyrare 2000 till 2009 och sedan jobbat oss bakåt varje år, nu var det dags för 40-talet, säger Fredrik Erixon.

Valet på Stocksundsonen Blomberg gjordes efter att juryn grävt i gamla arkiv och läst på om tidens äventyrare. Efter hand blev det självklart att Blomberg var vinnaren.

– Han gjorde så mycket och är mest lämplig, säger Fredrik Erixon.

Fakta

Årets äventyrare

Utmärkelsen årets äventyrare har delats ut sedan 2005.

Syftet är att lyfta fram och tydliggöra äventyret som ett fenomen samt den lust och beslutsamhet som dessa människor besitter och som visar att ingenting är omöjligt. De nominerade behöver inte vara kända sen tidigare, utan utmärkelsen är öppen för alla.

Priset består av äran och erkännandet av bedriften och vinnarna presenteras i samband med Vildmarksmässan varje år.

Utöver priset till årets äventyrare delas även priser till decenniets äventyrare ut.

De som vunnit hittills är:

Ola Skinnarmo 2000-2009

Göran Kropp 1990-1999

Lars Cronlund 1980-1989

Tommy Sandberg 1970-1979

Hans Hellström 1960-1969

Gillis Billing 1950-1959