ANNONS

Danderydsbo vill minska matsvinnet

Årets största mathögtid står för dörren.

Men det många inte har koll på är att en majoritet av godsakerna på julbordet hamnar direkt i sopnedkastet.

Djursholmsbon Mårten Thorslund har tröttnat och startat en blogg om hur vi ska minska matsvinnet.
ANNONS

Sill, julskinka, rödbetssallad, köttbullar, lax. De kommande veckorna kommer våra kylskåp och framdukade bord att vara överfulla med mat.

– Julen är en överdådig högtid. Man har tid för att laga mat, det är jätteroligt. Men felet många gör är att man köper för mycket, man vill inte att det ska se snålt ut, säger Mårten Thorslund som ligger bakom bloggen Matvinnet.

Maten vi kastar är en av de tre värsta faktorerna som påverkar vårt klimat negativt.

– Fullt användbar mat som kastas är inte bara ett klimathot, det är också ett enormt slöseri på våra resurser och pengar, säger Mårten.

Var fjärde år gör avfallsbolaget Sörab en så kallad plockanalys, ett slags stickprovskontroll, av vad vi slänger i kommunen. Senast en sådan analys gjordes var 2012. Då visade det sig att Danderydsborna är den kommun i nordöstra Stockholm som kastar mest mat, drygt 55 procent i villahushållens soppåsar var matavfall. För flerbostadshusen var siffran 49 procent.

– Mycket av maten behöver inte kastas. Vi är ofta duktiga på att ta ansvar för vår ekonomi, men det många inte tänker är att även maten som vi kastar också kostar pengar, säger Mårten Thorslund.

Sedan 2012 har frågan om matsvinnet blossat upp och aktualiserats på flera sätt. Men trots att vi blivit mer medvetna om konsekvenserna såväl av att kasta för mycket mat är det få som verkligen tar ansvar, menar Mårten.

– Många tror att det största problemet ligger på restaurang- och livsmedelsbranschen. Men faktum är att hushållen är lika dåliga. Men vägen från att inse att något behöver göras till att faktiskt göra det är lång.

Inom livsmedelsindustrin finns flera lagar som reglerar hållbarhet och kvalitet. Enligt lag får till exempel inte matbutiker sälja produkter som går ut i datum.

ANNONS

– Men en oöppnad mjölk eller förpackning med korv håller i flera dagar till. För att inte tala om torrvaror, de kan hålla i flera år, säger Mårten.

Intresset för mat och matsvinn har han haft med sig sedan han var liten.

– Jag har alltid varit intresserad av naturen och velat ha närhet till den. Sedan när man tittar närmare på livsmedelbranschen ser man att den är ganska konstig. Jag vill förstå den bättre.

Därför startade Mårten upp bloggen och har på den publicerat flera intervjuer han gjort med flera personer som på något sätt arbetar med mat.

För att minska matsvinnet behöver hela samhället ställa upp. Såväl myndigheter, företag och konsumenter måste involveras, säger Mårten.

– Om alla hjälper till är det inte mycket som krävs av varje enskild. I stort behöver vi reformera datummärkningen. Men det handlar också om att inte kasta så mycket mat, planera sina inköp och att våga smaka. Ett bröd som blivit torrt behöver inte kastas, det kan rostas och bli krutonger i en sallad.

Fakta

Mårtens tips för mindre matsvinn på julbordet

Dela upp vad som ska göras mellan familjerna.

Planera, det är A och O. Hur många kommer och hur många äter av allt? Utgå från hur det såg ut förra året.

Var noga med att maten kommer in i kyl snabbt. På så sätt förlänger du hållbarheten.

Stek på och tillaga resterna på juldagen och annandagen. Sådant som inte används då kan användas senare, till exempel kan nötterna användas i en sallad och brödet kan torkas och bli krutonger.

Handla inte för mycket, försök att undvika erbjudanden i stil med ”Ta tre betala för två” om du verkligen inte vet att du gör dig av med allt.

Smaka! Känns det okej så är det förmodligen ingen fara.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.