Danderydsbor kan bli Årets företagare

Faviana Vangelius, VD och grundare av Svrvive.
Faviana Vangelius, VD och grundare av Svrvive.
Shervin Razani, VD och grundare av Jurek.
Shervin Razani, VD och grundare av Jurek.
Danderydsborna Faviana Vangelius, VD och grundare av Svrvive, och Shervin Razani, VD och grundare av Jurek, är båda finalister i tävlingen Årets mest företagsamma människa i Stockholms län 2016.

Två av de fem finalister som nu tävlar om titeln Årets företagare kommer från Danderyd. Av cirka 200 nominerade tyckte juryn att de här fem personerna stack ut lite extra.

– Det känns superkul såklart! Jag är väldigt tacksam. Det händer mycket hos oss just nu. Bland annat ska vi precis lansera vårt första Virtual Reality-spel till headsetet HTC Vive, säger Faviana Vangelius.

Hon startade sitt företag Svrvive Studios för sex månader sedan. I dag är de 13 anställda.

– När jag började var det inte så många som förstod vad virtual reality är för något. Men nu blir det bara större och större. Det handlar om att tro på sin idé och våga satsa. Att inte vara rädd för motgångar – misslyckanden ska man se som lärdomar. Jag brinner verkligen för virtual reality och kände att: Det här måste jag bara göra, säger Faviana Vangelius.

Hon hoppas kunna inspirera andra till att våga ta steget och göra verklighet av sina idéer.

– Speciellt tjejer vill jag visa att vi också har en plats i teknikbranschen. Mitt bästa tips till den som vill starta eget är att tro på sig själv, och hitta personer som tror på din idé. Det handlar om teamwork, jag hade inte klarat det här utan mitt team.

Shervin Razavi  tycker att det känns roligt att hans arbete uppmärksammas.

– Jag jobbar på som vanligt men det känns kul såklart. Att få uppskattning i en så pass stor region som Stockholm, säger han.

Vad tror du gjorde att du tog hem finalplatsen?

– Jag har startat sex olika bolag inom sex olika branscher på tio år. Jag har  bevisat att jag kan företaget och vågat ge mig in i mogna branscher – med ett bra resultat.

Enligt honom är en viktig del av att lyckas att inte vänta för länge med sin idé.

– Börja sälja din produkt när den är 90 procent klar. Sen lär marknaden dig hur du ska förfina den. Väntar du för länge riskerar du att någon annan hinner före, säger Shervin Razani.

Tävlingen anordnas för femte året i rad. Allmänheten har fått nominera personer de tycker borde uppmärksammas, sedan har fem finalister valts ut av en jury som består av personer med stor erfarenhet av entreprenörskap.

– Vi vill hylla och lyfta företagsamma människor. Jobb skapas när personer haft en idé och vågat satsa allt – tid och pengar – för att fullfölja den. Personer som, trots motgångar, sakta men säkert fått luft under vingarna. De här personerna flyter ofta på i tystnad. Det ville vi förändra, säger Annika Bröms, regionchef på Svenskt näringsliv, som ligger bakom tävlingen.

Nu kan allmänheten rösta på personen som de tycker förtjänar priset mest. Vem som fått flest röster innan omröstningen stänger den 30 november avslöjas på prisutdelningen den 8 december.