Danderydsbor ser till att fler får fira jul

Jenny Grant och Stina Sandberg skänker julmat till familjer som behöver.
Jenny Grant och Stina Sandberg skänker julmat till familjer som behöver.
För tredje året i rad samlar Stina Sandberg och Jenny Grant från Danderyd in julmatkassar till behövande barnfamiljer.
– Ett litet jobb för så mycket som det betyder, många som har frågat om de kan hjälpa till, säger Jenny Grant.

Stina Sandberg och Jenny Grant samlar in julmatkassar som de sedan skänker till stadsmissionens avdelning Unga Station. Matkassarna går till barnfamiljer som har det knapert och får en möjlighet att kunna fira jul.

Idén kom efter att Stina hade glömt att boka av en matkasse över jul som skänktes till en behövande familj. Efteråt fick hon ett brev där familjen tackade och berättade att hon hade räddat deras jul så att de kunde köpa presenter till barnen istället för mat.

Fördubbling av matkassarna

Förra året fick de ihop julmatkassar till 25 familjer. I år satsar de på att kunna få ihop 60 kassar då Unga Station har meddelat att ta emot kassar till så många barnfamiljer – mer än dubbelt så många som förra året. Kassarna innehåller klassisk julmat för drygt 500 kronor.

Förutom det mest traditionella sakerna som julskinka, köttbullar och revbensspjäll innehåller matkassarna även lite tillbehör för julstämning så som servetter, blomma och godis. Några av påsarna innehåller fläskfria alternativ.

– Det är en liten kostnad som får stor betydelse för så många. Vi ber folk att köpa en kasse efter en inköpslista så de är likadana. Ibland lägger de som handlar ner en liten hälsning så det blir mer personligt både för den som ger och för de som tar emot, säger Jenny Grant.

Nyttigt för barn att bli involverade

Jenny har märkt att familjer som skänker involverar sina barn och gör en grej av det. Vad det betyder att hjälpa andra människor. Flera av de får maten är ensamstående mammor..

– Vi har bara fått positiva kommentarer. De som ger är helt lyriska och säger att det känns så himla bra. Barnen kan bli involverade och förstår vad vi gör för människor och att alla inte har det lika bra. Det blir mer påtagligt istället för att bara ge pengar, säger Jenny.

Stina och Jenny vänder sig till personer som kan tänka sig att skänka matkassar till de som verkligen behöver det. Hon hoppas att fler vill bidra att göra julen till något bra för alla.

Vill du hjälpa till? Maila Jenny Grant på jenny.b.grant@gmail.com.