ANNONS

Danderydsborna drabbas hårdast

Här tar sig tjuven in i en villa i Stocksund.

Från det att tjuven gick in till att han var ute igen gick det 59 sekunder.

I Danderyd inträffar fler inbrott per innevånare än någon annanstans i länet.
ANNONS

Inbrottstjuven gick in i huset i Stocksund genom ett fönster. Väl inne verkade det som att tjuven visste precis vart han skulle. Mannen sprang uppför trapporna till sovrummet.

– Där stal han smycken. Det är ofta det tjuvarna är ute efter – smycken, kontanter och någon laptop. Det är saker som är lätta att omsätta, säger Per-Inge Akterin, närpolischef i Danderyd.

Från det att tjuven gick in till att han var ute igen gick det 59 sekunder. När väktare kom fram var han borta.

– Det är väldigt typsikt att tjuven har ryggsäck med sig som här i Stocksund. Brotten går väldigt snabbt.

Danderydsborna har flest inbrott per invånare i länet. Och trenden är stigande. 2000 begicks 90 inbrott i kommunen. Förra året hade siffran stigit till 169 inbrott. Det innebär 535 inbrott per 100 000 invånare.

– Jag tror det här beror på att det finns många välsituerade i kommunen. Det finns ofta stora tomter som är lätta att gömma sig i och många gånger står husen tomma eftersom båda jobbar, säger Akterin.

Variationerna i Sverige är stora. I glesbygden är villainbrotten få. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) är i stället risken störst i välbärgade områden i tätorter. Och ungefär hälften av landets drygt 22 000 inbrott förra året inträffade i storstäderna.

November är vanligaste månaden för inbrott i Sverige tätt följd av oktober och december.

Många åker säkert bort i jul, har du några tips?

ANNONS

– Det är viktigt att lysa upp huset och kanske ha radion på som låter lite. Det är bra om huset verkar bebott. Man kan ta hjälp av grannarna. Se till att posten blir tömd och att det finns sopor i soptunnan. Snöar det så syns det lätt om någon inte är hemma om det inte finns fotspår i snön. Det är bra om snön blir undanskottad.

Allt fler har larm med kamera. Per-Inge Akterin ser fler bilder från inbrott i dag än för några år sedan.

– Utredningsmässigt är det bra att få bilder. Även om bilderna inte alltid räcker som bevis i en rättegång kan det ge oss ledtrådar i en utredning. Vi kan se hur många de är och hur de uppträder, förklarar Akterin.

Peter Köhler, informationschef på Securitas, bekräftar att antalet larm med kameror ökar. Men han vågar inte påstå att det hänger samman med ökningen av inbrott.

– Det beror på den allmänna teknikutvecklingen. Det här finns i vanliga hemlarm i dag, säger han.

Få av villainbrotten klaras dock upp. Men just nu sitter en 21-årig man häktad för ett inbrott i Danderyd. Mannen greps misstänkt för andra brott i Södertälje, och kunde bindas till ett inbrott i Danderyd med hjälp av DNA.

– Egentligen behöver de bli tagna på bar gärning. Annars är det teknisk bevisning som gäller. I det här fallet hittade vi blod på en yta som motsvarar ett knapphålshuvud, förklarar Akterin.

Fakta

Inbrottstoppen