ANNONS

Danderydselev vann SM i programmering

Fredrik Ekholm vinner gymnasie-SM i programmering, Danderyd gymnasium
Fredrik Ekholm, vinnare av gymnasie-SM i programmering.
Fredrik Ekholm från Danderyd gymnasium vann den prestigefyllda tävlingen.
– Juryn blev mycket imponerade över hur snabbt Fredrik lyckades lösa uppgifterna, säger Johan Sannemo.
ANNONS

Programmeringsolympiaden, även kallad gymnasie-SM i programmering har precis avgjorts. Vinnaren är ingen mindre än Fredrik Ekholm från Danderyds gymnasium. Han knäckte det extra svåra problemet på kort tid.

– Detta var Fredriks fjärde gymnasie-SM, han lyckades kvala redan i högstadiet. Det var inte helt förvånande att han lyckades vinna. Årets finalproblem var dessutom med stor marginal bland de svåraste i tävlingens historia, säger Johan Sannemo som är huvudarrangör för tävlingen i ett pressmeddelande.

Fredrik Ekholm fick 469 poäng av 600 möjliga på de sex algoritmiska problemen som finaltävlingen bestod av. 250 deltagare kvalade in till tävlingen och av dessa togs 33 finalister ut.

Chans på VM

I och med vinsten kommer nu Fredrik att få chansen representerar Sverige i årets gymnasievärldsmästerskap i programmering. Uttagningstävlingar börjar nu och håller på i två månader.

– Det är oerhört tuff konkurrens i landslagsuttagningen. Trots att deltagarna bara går på gymnasiet är deras programmerings- och problemlösningsfärdigheter väldigt starka. Många har dessutom programmerat i flera år innan de börjar gymnasiet, säger Johan Sannemo.

Det är heller inte första gången Fredrik Ekholm står som vinnare i ett gymnasie-SM. I november vann han matte-SM tillsammans Ivar Källström, också han från Danderyds gymnasium.

ANNONS
Fakta

Om Programmeringsolympiaden

Programmeringsolympiaden är en gymnasietävling i problemlösning med hjälp av programmering öppen för alla Sveriges gymnasie- och högstadieelever.

Det är den svenska uttagningen till den internationella programmeringsolympiaden, International Olympiad in Informatics (IOI).

Tävlingen har funnits sedan 1989. Liknande arrangemang finns i skolämnena matematik, fysik, kemi och biologi.

IOI är internationellt den näst största av dessa olympiader med ca 80 deltagande länder.

Det är också överlägset den olympiad, i vilken Sverige hävdat sig bäst genom åren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.