Danderydselever ombord när Tre Kronor vann

Segel och master på Tre Kronor.
Segel och master på Tre Kronor.
Debbie Ericsson, Marina Läroverket.
Debbie Ericsson, Marina Läroverket.
När briggen Tre Kronor vann andra etappen av The Tall Ships Races var 15 elever från Marina läroverket ombord.
– Vi gör vår praktik på briggen vilket är hur coolt som helst, säger Debbie Ericsson som ska börja i 3:an i höst.

The Tall Ships Races är världens största båttävling för större segelfartyg som just avslutat sin andra etapp. Etappen gick från Åbo i Finland till Klaipeda i Litauen och den svenska briggen Tre Kronor af Stockholm seglade över mållinjen som etta i sin klass och totalt i tävlingen.

Med ombord på Tre Kronor fanns 15 elever från Marina Läroverket i Stocksund som gjorde sin praktik på briggen. En av dem var Debbie Ericsson som ska börja i 3:an till höstterminen.

Väldigt lärorikt

– Vi praktiserade som sjömän. Där lär vi oss att ta hand om hur en båt fungerar och segla den. Vi hjälper egentligen till med allt möjligt som behövs göras på båten. Det var väldigt lärorikt, säger Debbie Ericsson.

Totalt var det ett 30-tal personer ombord och även om flera sjömän blev sjösjuka på grund av stor sjögång kunde de segla hem en vinst i etappen.

Flera sjösjuka

– Jag och flera med mig mådde illa då det blåste ordentligt. En söm i ett segel gick sönder i vinden men vi fortsatte hela vägen ändå, säger Debbie Ericsson.

Tre Kronor har tidigare slutat tvåa i de olika seglingarna men i år finns det en chans till vinst. Med det handikappsystem som gäller för tävlingen är inget klart förrän alla etapper är över.

Praktik på sommarlovet

Trots att praktiken för eleverna på Marina läroverket ligger under sommarlovet tyckte Debbie Ericsson att det var värt det.

– Det blev som en rolig grej att göra på sommarlovet och sedan kommer vi att ha ledigt när praktiken egentligen skulle ha legat. Vi är supernöjda med resan.

Just nu håller etapp tre på där andra elever från skolan har klivit ombord.