Anna skriver om konst, kärlek och sex

Anna Ahlund är aktuell med ny bok.
Anna Ahlund är aktuell med ny bok.
Saker ingen ser, om kärlek, vänskap och sex.
Saker ingen ser, om kärlek, vänskap och sex.
Anna Ahlund från Danderyd kommer ut med sin andra bok, Saker ingen ser – En bok om kärlek, vänskap och sex med flera hbtq-personer i huvudrollerna.

– Jag tycker om att sitta vid mitt köksbord och skriva, att dricka te och att läsa böcker. Mitt favoritband är Beatles och min favoritförfattare Selma Lagerlöf. Jag brinner för jämställdhets- och hbtq-frågor, och tänker mycket på normkritik när jag skriver.

I mina böcker ”Du, bara” och ”Saker ingen ser” förekommer många hbtq-personer, men det är ingen stor grej. Det är till exempel inget problem att två killar gillar varandra eller att en karaktär är icke-binär och har hen som pronomen.

Folk får vara som de är utan att det kommenteras. Jag hoppas att den som läser ska börja fundera på varför vår värld inte ser ut så här för alla människor, och vad vi kan göra åt saken.

Vad handlar din nya bok, Saker ingen ser om?
Saker ingen ser handlar om sex artonåringar som går på ett estetgymnasium i Uppsala. Den handlar om relationer, kärlek och vänskap, hur vi ser på oss själva och på varandra, konstnärskap och sex.

Hur har du hittat inspiration till handlingen?
Jag fascineras av människor, och hur två människor ibland kan se helt olika på samma situation. Många av tankarna i boken utgår ifrån saker i mitt liv, som jag kanske snurrat några varv så att det ska passa handlingen och karaktärerna.

Jag gick själv estetisk linje på gymnasiet och några drag hos karaktärerna återfinns absolut hos mig. Jag var till exempel jättedålig på att öva på låtar vi spelade i ensemblen på skolan, vilket en av mina karaktärer också är. En annan karaktär älskar Karin Boye, vilket jag också alltid har gjort.

Det här är din andra bok, har det varit lättare denna gång eller har du högre krav på dig själv?
Det har varit betydligt svårare, men det har nog mest haft med formen att göra. Jag ville att alla de här sex personerna skulle vara huvudpersoner och att handlingen skulle utspela sig under ett år.

Det gjorde att boken bara växte och växte, eftersom det var så mycket jag ville ha med. Det svåraste har varit att välja vilka trådar som skulle vara med, och att få allt att hänga ihop när jag tog bort något som påverkade något annat.

Vad händer nu?
Nu blir det lansering och releasefest, vilket är ett roligt sätt att fira att jag fick ihop allt. Därefter hoppas jag att folk får en fin lässtund med boken, under tiden skriver jag på nästa.

Fakta

Fakta om Anna Ahlund

Namn: Anna Ahlund
Ålder: 30
Bor: Född och uppvuxen i Danderyd men ska precis flytta till Uppsala
Gör: Författare och bibliotekarie. Har arbetat på Mörbyskolan de senaste åren, först som musiklärare och sen som bibliotekarie
Familj: Gift med Kalle
Husdjur: Drömmer om en hund
Favoritplats i Danderyd: Kyrkogården