Danderydshund kan bli årets djurhjälte

Ann Edner med Livia
Ann Edner med Livia
Livia från Danderyd är Sveriges första terapihund. Hon hjälper och tröstar barn som är sjuka och skadade. Nu har hon blivit nominerad till årets djurhjälte.

Hundar har länge använts inom äldrevården. Men läkaren Ann Edner, boende i Danderyd, tror att de kan ha lika positiva effekter för barn. Hon har låtit barn umgås med hennes hund Livia som en form av terapi.

– Vad de gör beror på hur sjuka de är, en del kanske leker med hunden, andra myser bara. Jag tänker att umgänget med hunden är en terapiform, säger Ann Edner.

Just nu deltar Livia i en studie på Akademiska barnsjukhuset som ska ta reda på om umgänget med en vårdhund kan ge fysiologiska och hormonella effekter. I studien deltar 50 barn med varierande diagnoser, man kommer att mäta deras stresshormon och hjärtfrekvens när de fått vara med hunden och jämföra med när de fått leka på egen hand.

Men oavsett vad studien kommer fram till så har Livias arbete redan gett resultat. I början av året opererades en fyraårig flicka. Det var inte första gången, och som många andra barn som behövt vistas mycket på sjukhus blev flickan mycket introvert. Men när hon fick träffa Livia hände något. Flickan levde upp och fick gnistan tillbaka. Nu har hennes föräldrar nominerat Liva till priset för årets djurhjälte som delas ut av Aftonbladet.

– Jag vet ju redan att hon gör mycket bra, men det är hedrande att hon blivit nominerad, säger Livias matte Ann Edner.