Danderydssuccén Nannynu fyller tio – grattis

Jeanette Holm; Nannynu; Barnpassning; Företag; Danderyd; Entreprenör; RUT
Jeanette Holm grundade Nannynu för tio år sedan. Foto: Nannynu
1200 ungdomar är just nu anställda som barnvakter på nannynu. Foto: Nannynu
1200 ungdomar är just nu anställda som barnvakter på nannynu. Foto: Nannynu
Barnpassningsföretaget Nannynu fyller tio å idag. Det ska firas. Samtidigt är grundaren och Enebybergsbon Jeanette Holm i full gång med att starta nya företag.

När Nannynu grundades för tio år sedan fanns det inte ens en handfull barnpassningsföretag i Sverige. Idag finns det ett 50-tal.

Den då 28-åriga Danderydsbon Jeanette Holm ville bli entreprenör och bestämde sig för att satsa på den enklaste idén hon kunde komma på – att matcha kunder med barnvakter. I samma veva införde regeringen rutavdraget för hushållsnära tjänster och sänkte arbetsgivaravgifterna.

Tur med tajmingen

– Allt exploderade. Jag hade jättetur med tajmingen, säger Jeanette Holm.

I maj 2008 kunde hon anställa sina två första på kontoret tack vare ett Almi-lån. idag är de 20 kontorsanställda på heltid och flera tusen ungdomar har jobbat som barnvakt för Nannynu.

Valåret 2010 var slutet nära. Socialdemokraterna hotade vid seger med att helt ta bort rut. Jeanette Holm och alla kontorsanställda valvakade hemma hos vd:n på Kungsholmen.

– Jag satt med händerna för ögonen, vågade inte titta: ”Vinner de nu så är det över. Då är det bara att lägga ner”, säger Jeanette Holm.

Utsågs till vinnare

Men det gick vägen. Moderatarna vann. Dagen efter utropades Nannynu av tidningen Dagens Industri till vinnare av valet.

Efter att nyligen ha köpt upp största konkurrenten Nannyakuten har Jeanette Holms koncern 50 procent av den svenska marknaden.

Tioåringen Nannynu kommer att firas med champagne och andra aktiviteter för de anställda. Samtidigt är det fullt fokus på att starta och bygga nya företag.

– Jag har alltid haft drömmen att bygga en grupp av bolag, säger hon.

Folk prioriterar städhjälp

Sedan RUT-avdraget halverades har det blivit tuffare att överleva i barnpassningsbranschen. Folk prioriterar helt enkelt att anlita städhjälp före barnvakt.

Ett av tillskotten i Jeanette Holms koncern är därför städföretaget Tidynu! Ett annat är det helt nystartade bemanningsföretaget Workzy.

– Vi har märkt att ungdomar har väldigt svårt att komma ut på arbetsmarknaden, även om de är grymma, säger Jeanette Holm.

Matchning av arbetssökande

Affärsidén är att Workzy ska hjälpa unga människor ut i arbetslivet genom att koppla ihop dem med potentiella arbetsgivare.

– Vi har redan kandidaterna. 1200 grymma ungdomar, som kontrollerats, skolats och arbetat hos  oss. Tanken är att vi ska hyra ut dem till jobb inom exempelvis kontor eller kundstjänst, säger Jeanette Holm.

Vad är det som driver dig?

– Jag vill se om saker går. När jag hade startat Nannynu funderade jag på om jag kunde starta ett bolag till. Och när det gick: ”Kan vi kanske bygga en hel grupp?” Det är typiskt mig som entreprenör att bli rastlös, säger Jeanette Holm.

 

Fakta

Bor i Enebyberg

Namn: Jeanette Holm.

Ålder: 38.

Bor: Enebyberg.

Familj: Maken Tobias, två söner.

Sysselsättning: Entreprenör och styrelseordförande i fem bolag.

Aktuell: Startade barnpassningsföretaget Nannynu som fyller tio år den 3 oktober.

Stolt över: ”Utmärkelsen Årets tjänsteutvecklare 2012 och att Nannynu var med på Dagens Industris lista över årets Gasellföretag 2013.

Min andra passion: ”Läser sjuka mängder böcker: Just nu en massa böcker om digitala företagsamhet”.