ANNONS

Danderydstjej spelar harpa – tävlar om 50 000

Johanna Ander Ljung spelar harpa i klassisk tävling.
Johanna Ander Ljung spelar harpa i klassisk tävling.
Johanna Ander Ljung från Danderyd deltar i Polstjärnepriset, en tävling i klassisk musik för ungdomar.
– Det är skojigt att ha blivit uttagen till detta, säger hon.
ANNONS

Den årliga musiktävlingen Polstjärnepriset ska avgöras och en av deltagarna är Johanna Ander Ljung från Danderyd. Johanna spelar harpa som endast varit med i tävlingens elvaåriga historia vid ett tillfälle tidigare.

– Det är jätteroligt att få en tävlande på harpa igen. Första och enda gången hittills var för tre år sedan. Inte så många spelar harpa så det är relativt sällsynt men det är ett fantastiskt instrument, säger Klara Blomdahl som är pressansvarig på Polarstjärnepriset.

Tävlar om 50 000 kronor

Förstapriset i tävlingen är bland annat hela 50 000 kronor men för Johanna Ander Ljungs del är möjligheten att få spela solist med en stor orkester ett större pris.

– Man kan ju alltid drömma om att vinna men poängen för mig är att jag vill tävla mot mig själv och utmana mig själv. Det skulle vara en fantastisk möjlighet och en bra träning att gå vidare till sista final och få spela en solokonsert med en stor orkester vilket annars är mycket svårt att få chans att göra. Jag vill utvecklas som musiker och det är bra att få vanan att uppträda och att förmedla känslor genom musiken till en publik, säger Johanna Ander Ljung.

Hur kommer det sig att du började spela harpa?

– Jag såg ett tv-inslag i Bolibompa när jag var 4 år gammal. Efter det försökte jag övertala mina föräldrar att få börja spela. Det tog tre år innan det blev så och krävdes lite envishet.

Det är inte så många spelar harpa i Sverige, upplever du det som coolt?

– Det är mycket eget ansvar vilket ibland kan vara klurigt. I orkestrar är man exempelvis helt ensam i sin stämma och behöver mer tid än andra musiker till förberedelser. Pedalharpan är både stor och tung och visst kan det kännas coolt.

ANNONS

Får andra att spela harpa

Johanna har blivit lite av en ambassadör för harpaspelande ungdomar. Själv äger hon tre stycken varav två är till uthyrning. Bland annat har elever från Danderyds kulturskola hyrt av Johanna, där fler och fler väljer att spela instrumentet.

–Jag kanske kan inspirera andra att börja spela harpa. I Sverige har det inte funnits någon stor kultur av harpa jämfört med till exempel England eller Frankrike där det är mycket stort.

Polstjärnepriset är inte bara en tävling utan även en kurs under höstlovet där deltagarna får chansen att spela med andra i en kammarmusikorkester. Därefter startar deltävlingarna i Vänersborg i början av januari och finalen avgörs i Göteborgs konserthus den 6 januari.

Fakta

Johanna Ander Ljung

Ålder: 18 år.
Bor: Nora, Danderyd.
Familj: Mamma och pappa och en syster som idag bor i Umeå.
Husdjur: Inga men äger några harpor. En pedalharpa och två keltiska harpor som hon brukar hyra ut till Danderyds kulturskola.

Johanna har tidigare fått flera utmärkelser som första pris i tävlingen Unga Artister, Avalon Young Musician Prize. Ett stipendium ur S:t Johanneslogen, S:t Eriks av Svenska Frimurareordens jubelårsfond och hon var uttagen att framträda vid World Harp Congress i Hong Kong i somras. Sist men inte minst har hon även tilldelats Danderyds Kulturpris.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.