Daniel fick svårt att andas

Daniel Eriksson, 15, och flera andra fick vård av ambulanspersonalen kort efter att sprängladdningen detonerat. Han fick svårt att andas, och flera dagar senare är han irriterad i halsen.
Daniel Eriksson, 15, och flera andra fick vård av ambulanspersonalen kort efter att sprängladdningen detonerat. Han fick svårt att andas, och flera dagar senare är han irriterad i halsen.
Den hemmagjorda bomben orsakade ett stort räddningspådrag.
Den hemmagjorda bomben orsakade ett stort räddningspådrag.
Daniel Eriksson, 15, stod bara några meter från den hemmagjorda ­bomben när den smällde av.

Efter explosionen fick han föras till sjukhus för observation i sex timmar.

Läraren som plockade upp flaskan, som var en bomb, trodde att hon skulle förlora ­synen.

Kemi- och biologiläraren Gunilla Carnby skulle plocka upp det hon trodde var en vanlig pet-flaska på golvet i aulan.

Med flaskan i handen hann hon knappt räta på ryggen innan den hemmagjorda bomben small av.

– Jag kände att den var varm som efter en kemisk reaktion, sedan sprängdes den. Jag rusade till lärarrummet och sköljde ansiktet med vatten, då kände jag att det var en basisk lösning jag fått i ansiktet, som att det var något slags tvål, berättar hon.

Tankarna kring händelsen har kommit efteråt.

– Utan glasögon så hade jag förlorat min syn, det är så jag känner nu efteråt, säger Gunilla Carnby.

Hon minns också hur vätskan från pet-flaskan låg och pyste på golvet och att gasen gav flera andningsbesvär.

Eleven Daniel Eriksson, 15, stod bara någon meter ifrån den hemmagjorda flaskbomben när den sprängdes i Gunilla Carnbys hand. Kort efter kände han hur det började svida i halsen och ögonen.

– Jag fick väldigt svårt att andas, efter ett tag kunde jag inte ta ordentliga andetag, berättar han.

Tillsammans med ett antal andra elever fick han föras till sjukhus efter explosionen. I sex timmar fick han stanna kvar för observation. Ett par dagar senare kände han fortfarande av svedan i halsen.

Ett stort antal polisbilar, ambulanser och brandbilar ryckte ut i onsdags efter larmet om en explosion på Kvarnbergsskolan, där det går omkring 600 elever.

I början rapporterades det om en explosion under en kemilektion, något som inte visade sig stämma. I stället rörde det sig om en eller flera unga som byggt en hemmagjord bomb av en pet-flaska och kastat i aulan.

I en film från en mobilkamera som tidigare visats i SVT syns hur den hemmagjorda bomben kastas ner i aulan från någon våning upp. Det fick Gunilla Carnby att reagera.

– De som slängde ner bomben kunde ha skrikit och varnat mig för att gå fram. I stället valde man att inte säga någonting, det gör mig mest arg av allt, säger hon.

På skolan ser man nu över rutinerna.

– Det är inte bara tragiskt utan också helt oacceptabelt. Vi har haft möten med elever och mentorer och har hög prioritet på att det inte ska hända här igen, säger rektor Lars-Åke Täfvander.

En pojke som uppges vara under 15 år förhördes av polisen i fredags, polisen kan ännu inte berätta om varför pojken kastade den hemmagjorda bomben inne i skolan.

– Han har berättat vad som fanns i flaskan och om händelseförloppet. Ingen annan är heller misstänkt och pojken är inte heller straffmyndig, därför kommer ärendet att överlämnas till sociala myndigheter när vi är klara, säger Hesam Akbari, pressansvarig på Södertörnspolisen.

Jag kände att den var varm som efter en kemisk reaktion, sedan sprängdes den.gunilla carnby, lärare