Daniel i Sveriges mästerkock: ”Jag blev lycklig när mamma åt”

Mycket händer i Daniel Lakatosz liv just nu. I veckan blev han tvåbarnspappa. Men tid för matlagning hemma i köket i Brandbergen har han.
Mycket händer i Daniel Lakatosz liv just nu. I veckan blev han tvåbarnspappa. Men tid för matlagning hemma i köket i Brandbergen har han.
11 år gammal började han laga maten hemma i Handen.

I morgon onsdag börjar Daniel Lakatosz äventyr i "Sveriges mästerkock".

– Målet är att få släppa en kokbok och driva egen restaurang, säger han.

Daniel Lakatosz, 27, tvingades tidigt ta ansvar hemma i Handen. Hans pappa gick bort när Daniel var 11, hans morfar samma år.

Mitt i sorgen föddes glädjen till köket.

– Det blev kämpigt för mamma. Jag började laga mat för att hjälpa henne. Det började med stekta ägg och kokt pasta, sedan lärde jag mig allt mer. Jag blev så lycklig varje gång mamma åt. Hon blev glad av maten, och det gjorde mig glad, berättar Daniel.

Köket är fortfarande en skön tillflykt när livet är svårt, tycker Daniel.

– Allt annat bara försvinner när jag får vara i köket. Är jag stressad eller mår dåligt är det köket som får mig att koppla av.

Under gymnasietiden på Riksäpplet fick han extrajobb som servitör, och till slut hamnade han på Berns inne i stan. Där har han blivit kvar i tio år. I dag är han hovmästare på den klassiska restaurangen.

Hur hamnade du i Årets mästerkock?

– Jag har alltid tänkt ta chansen och söka. Sedan har allt gått rasande fort.

Programmet spelades in under en tvåmånadersperiod under 2015. Hur det går för honom i programmet vill han inte avslöja, men när han själv bjuder vänner och familj på mat blir det ofta asiatiskt.

– Det finns så otroligt många smaker. Man jobbar ju med hetta, sötma, syra och umami. Och man måste experimentera för att få till något bra.

Vad tycker du om tävlingsjuryn?

– Mischa (Billing) är en otrolig personlighet. Och hon vet vad hon pratar om.

Markus Aujalay?

– Tuff och hård, vill att allt ska vara perfekt. Hyllar också när man gjort något bra.

Och Leif Mannerström?

– Jättesnäll – men alltid ärlig.

Fakta

Daniels majs- och kikärtssoppa

25 g smör

1 stor gul lök

1 klyfta vitlök

2 paket förkokta kikärter

3 burkar majs

1 liter hönsbuljong (kan behövas lite mer)

1 dl grädde

1/2 tsk cayennepeppar

Salt

Peppar

Creme fraiche

Salladslök

Olivolja

1. Börja med att fräsa löken i smör, pressa i vitlöken, låt svettas lite.

2. Häll i kikärter och majs, låt fräsa ca 5 minuter.

3. Häll på hönsbuljong låt koka ca 10 minuter. Häll i grädde och cayennepeppar. Smaka av med salt och peppar.

4. Mixa soppan slät. Toppa med salladslök, en klick creme fraiche och olivolja vid servering. Jättegott med en skiva bröd till.