Daniel känner sig som en vinnare

Den asiatiska affären Thailaan mellan Coop Forum och Vegabaren, strax bakom port 73 är en av Daniel Lakatosz favoritaffärer i Haninge.
Den asiatiska affären Thailaan mellan Coop Forum och Vegabaren, strax bakom port 73 är en av Daniel Lakatosz favoritaffärer i Haninge.
Ska man äta pizza i Haninge är det Pizzeria Vita huset i Brandbergen som gäller, enligt Daniel Lakatosz. Ugur Topcu som driver pizzerian är en god vän.
Ska man äta pizza i Haninge är det Pizzeria Vita huset i Brandbergen som gäller, enligt Daniel Lakatosz. Ugur Topcu som driver pizzerian är en god vän.
Personalen på Mickes fisk känner Daniel Lakatosz.
Personalen på Mickes fisk känner Daniel Lakatosz.
Thairestaurangen utanför Haninge centrum är en annan favorit.
Thairestaurangen utanför Haninge centrum är en annan favorit.
Daniel Lakatosz föll på målsnöret i Sveriges mästerkock - men planerna på en egen restaurang och en egen kokbok är starkare än någonsin.

– Det är nu det gäller, säger han.

Fyrarummaren i Brandbergen är minutiöst städad. Kaffe serveras i sirligt porslin som Daniel Lakatosz sambo fyndat på auktion. För familjen har Daniels medverkan i Sveriges mästerkock varit omtumlande, särskilt som Daniel och hans sambos andra dotter föddes strax efter att inspelningen avslutades i december.

– Inspelningen pågick måndag-fredag i nio veckor. Bara på lördagar fick vi komma hem. Och min tjej var ju höggravid så det var rätt kämpigt, berättar han.

Att delta i Sveriges mästerkock är dock något av det bästa Daniel Lakatosz gjort. Och det värsta, säger han och syftar på alla stressande situationer med två kameror snurrande runt sig och jurymedlemmar som vill konversera, samtidigt som deltagarna på utsatt tid ska trolla fram utsökt goda och vackra maträtter, tårtor och efterrätter.

Men trots att Daniel med sin andraplats gick miste om vinsten på 250 000 kronor och ett kokbokskontrakt går han stolt ur tävlingen. Upptäckten att han klarar att jobba under press har gett självförtroende.

– Jag har lärt mig massor om mig själv som person. Förut tänkte jag att det var massor av saker som jag inte klarar av, men nu tänker jag att jag kan fixa det mesta, säger han.

När vi lämnar lägenheten för en rundtur till Daniels favoritmatställen i Haninge märks det att han är hemmastadd. Särskilt i Brandbergen hälsar han på var och varannan person.

– Visst var det bra att växa upp här som barn, särskilt bland radhusen i norra Söderby, men det har också sina nackdelar. När jag var ung var det mycket droger i omlopp. Jag var stark nog att säga nej, men jag hade vänner som inte gjorde det, säger han.

Under gymnasietiden började Daniel Lakatosz att extraknäcka som servitör, och det var därför han satsade på att bli bra på att servera i stället för att bli kock. Matintresset har dock varit stort ända sedan han som 11-åring började laga mat hemma för att göra sin mamma glad efter pappans bortgång.

– Jag hoppade in i köket och lagade pasta och köttbullar och kycklingfiléer. Jag blev glad när jag märkte att hon blev glad och så fortsatte det. Fast mina kompisar fattade aldrig vad jag höll på med. De tyckte att jag var konstig, säger han.

Ända sedan Sveriges mästerkock började sändas för fem år sedan har Daniel påhejad av vänner och familj funderat på att söka. På intensiteten i hans ögon märks det tydligt att det är matlagning och efterrätter som är hans stora passion, och han beskriver det som att han går in i sin egen värld när han rumsterar om i köket.

– Jag googlar sällan recept utan har en vision i huvudet för hur det ska se ut och smaka när det är klart. På kvällarna ligger jag ofta och tänker på upplägg, säger han.

Tiden mellan att inspelningarna avslutades och att finalen sändes i förra veckan har varit lite av ett limbo. Eftersom Daniel varit förbjuden att berätta hur det gick har han inte kunnat göra så mycket mer än fila på sina recept.

– Men nu ska jag se till att min kokbok kommer ut och jag vet precis hur min restaurang ska vara. Den ska vara liten och kanske heta Daniels, eller något annat enkelt, säger han.

Fakta

Rotad i Haninge

28-årige Daniel Lakatosz växte upp Norra Söderby, bodde ett tag i Göteborg och flyttade sedan till Brandbergen där han bott sedan dess.

När Daniel var liten gick han på Söderbymalmsskolan. På gymnasiet gick han på Riksäpplets hotell- och restaurangprogram.

Om finalförlusten säger han: ”Jag avskyr att jag lät nerverna och känslorna styra mig. Det var där det brast.”