Daniel stoppade inbrottstjuven

Daniel Ljung hann inte ens tänka innan han sprang efter och brottade ner inbrottstjuven.
Daniel Ljung hann inte ens tänka innan han sprang efter och brottade ner inbrottstjuven.
Förra året anmäldes fler bostadsinbrott än någonsin i Huddinge. För polisen är det ett svåruppklarat brott då tjuven sällan tas på bar gärning – men just det var något Daniel Ljung lyckades med.

Det var en grådisig novembereftermiddag förra året och Daniel Ljung hade precis kommit hem från jobbet. Han parkerade sin bil, gick in i huset och skulle bara byta om när han genom fönstret såg en okänd person på grannens altan.
– Han hade arbetshandskar så jag tänkte att det säkert var någon hantverkare. Men jag tänkte att jag skulle hålla lite koll för han gick runt på altanen och tittade så det kändes lite skumt, säger Daniel Ljung.

Ringde 112

Det är inte mycket trafik på den lilla gatan utanför husen i villaområdet i Stuvsta och baksidorna är i princip helt insynsskyddade. Men Daniel har ett fönster som vetter mot grannens baksida och med jämna mellanrum kikade han ut för att se vad ”hantverkaren” hittade på.

Han kom flygande genom deras entrédörr på framsidan.

– Helt plötsligt tar han upp en sten och kastar den genom deras altandörr. Sen sticker han in handen och låser upp inifrån. Jag tänker ”Vad fan är det som händer?”.
Daniel Ljung ringde 112 och polisen kom snabbt med flera patruller.
– Det blev värsta pådraget, det kom jättemånga bilar.
Men historien är inte slut där. Daniel bestämde sig för att gå ut och se hur det gick när han plötsligt hörde skrik från huset. Han förstod inte om det var polisen eller gärningsmannen som skrek.
– Sen såg jag hur han kom flygande genom deras entrédörr på framsidan.

Brottar ner tjuven

Utan att tänka satte Daniel Ljung fart och börjar springa åt samma håll som mannen. Nerför trapporna längs sin egen tomt och ut på gatan. Tjuven fick syn på Daniel när de kommer ut på gatan samtidigt.
– Då ser han mig och fortsätter över till grannens tomt på andra sidan vägen. Jag springer efter, flyger på honom och brottar ner honom.
Trots flera polispatruller på platsen är det alltså Daniel som till sist stoppar tjuven. Men de är hack i häl och kan gripa mannen. Allting gick väldigt snabbt.
– Jag tänkte nog ingenting. Man bara reagerar instinktivt.

Fakta

Inbrotten ökar i Huddinge

360 inbrott anmäldes i Huddinge kommun 2016.
Det är den högsta siffran sedan Brå började föra statistik på kommunnivå 1996.
Tidigare år har siffran varierat mellan 200 och 300 anmälda inbrott per år.
På nationell nivå syns en trend med ett ökande antal anmälda inbrott sedan mitten av 1990-talet.
Siffrorna gäller både försök och fullbordade inbrott.

Källa: Brå, Brottsförebyggande rådet

Inbrott är ett av de brott vanliga människor oftast drabbas av, men som är också är svåra att lösa. Det är svårt att hitta de misstänkta eftersom de flesta inbrott upptäcks i efterhand och spåren inte alltid går att binda till någon gärningsman. Därför är polisen tacksam över uppmärksamma grannar.

Manar till försiktighet

– Eftersom det gick bra så ser jag väldigt positivt på Daniels ingripande. Jag kontaktade honom personligen och tackade för det han hade gjort, säger Anna Schelin som är kommunpolis och ansvarig för grannsamverkan hos polisen i Huddinge kommun.

Men hon manar trots det lyckliga slutet på historien till försiktighet och förordar i första hand att man är ett aktivt vittne.

– Jag rekommenderar att man ringer 112 och försöker hålla koll på vart tjuven tar vägen. Memorera signalement, färdväg, om det finns något fordon och så vidare. Att ingripa och hålla fast en tjuv bör man bara göra om man känner sig trygg i det. Det är ju omöjligt att veta om tjuven har något vapen eller verktyg på sig och det är aldrig värt att man själv blir skadad för att skydda materiella ting, säger Anna Schelin.

Startade grannsamverkan

Efter ingripandet frågade hon Daniel Ljung om han var intresserad av att starta grannsamverkan. Nu har alla boende längs gatan gått med och hjälps åt att hålla koll.

De drabbade grannarna har också varit tacksamma över Daniels insats.
– De tyckte det var jättebra gjort. Just för att han inte hann röja runt och gå igenom så mycket saker. De fick också tillbaka stöldgodset – sådant som inte går att ersätta, säger Daniel Ljung.

Läs mer: Uppdrag: Stoppa inbrottstjuvarna

Fakta

Så funkar grannsamverkan

Grannsamverkan sker i samarbete mellan boende och polis.
Varje område har en kontaktperson.
Grannarna upprättar en kontaktlista och hjälps åt att hålla koll. När 50 procent av gatan är med sätts en grannsamverkan-skylt upp.
I Huddinge kommun är 10 000 hushåll med.
Brottsligheten minskar med i snitt 16–26 procent med grannsamverkan.

Källa: Polisen och Brå, Brottsförebyggande rådet

Läs mer om Huddinge:

Fler butiksnyheter i centrum

Skolan som kan vinna guld för sin skolmat

Huddinges favoritjyckar