En jury hade sållat. Drygt 700 selfie-bilder hade skickats in. Den 12 april utsågs vinnaren.

Daniela Verde, Bromma, en av tio finalister i Årets selfie 2024, en tävling anordnad av Fotografiska, kom på andra plats.

– Jag är mycket glad och hedrad över andraplatsen, jag väntade mig inte att bli en av finalisterna så jag känner att andraplatsen är en vinst. Det gör mig stolt över mig själv och att jag tror mer på mig själv.

Hon vann inget pris.

– För mig var det tillräckligt med äran att komma på andra plats.

Veckan innan tävlingen avgjordes fick Mitt i en telefonintervju med Daniela, som lät förstå att hon verkligen gillar att ta selfies.

Daniela Verde.

Daniela Verde.

Daniela Verde

– Ja, jag kan uttrycka mig själv och mina tankar med selfies, säger hon.

Är det svårt?

– Nej, för mig är det mycket enkelt eftersom mina bilder är tagna i ögonblicket. När jag tar selfies försöker jag att aldrig visa hela mitt ansikte eftersom ansikten är något som förändras med tiden, när vi blir äldre. Det vi har inombords ändras inte så jag försöker att uttrycka det jag har inombords.

Är du nöjd med resultatet?

– Ja, jag älskar dem, för mig blir mina selfiesar alltid bra.

Nu är de med i den här tävlingen på Fotografiska?

– Ja, jag såg på Instagram att det var en tävling så jag tänkte, oh my god, jag vill delta, det är en så bra idé.

Daniela tar selfies i stort sett när som helst.

Danielas tävlingsbidrag, Holding myself(ies).

Danielas tävlingsbidrag, Holding myself(ies).

Daniela Verde

– Varje gång jag känner mig inspirerad, varje gång jag vill uttrycka en känsla. Ibland vill jag uttrycka en glad känsla eller en dålig känsla genom mina selfiesar.

Medveten om fusket

Att en del kan fuska när de tar selfie, kanske med ett filter för att förändra till något de tycker ser bättre ut, är Daniela medveten om.

– Tråkigt nog är det en del som fuskar men jag vill inte göra det, mina selfies är personliga och uttrycker vem jag är.

Daniela Verde har tidigare jobbat som fotograf. I dag har hon fotografering mer som en passion, förklarade hon. Att hon hade blivit utsedd som en av tio finalister, överraskade henne.

– Det var helt oväntat för mig, det var många som deltog och jag tänkte att de kommer aldrig att välja mig. Jag blev så glad och mycket överraskad.

Ville ta pulsen på selfien i Sverige

Lisa Hydén, utställningschef på Fotografiska, säger att det är första gången konstmuseet anordnar en selfie-tävling, detta i samband med att Fotografiska i en aktuell utställning utforskar selfien ur ett fotohistoriskt perspektiv.

– Vi ville ta pulsen på selfien i Sverige just nu här och i dag, säger Lisa Hydén.

Lisa Hydén, utställningschef på Fotografiska.

Lisa Hydén, utställningschef på Fotografiska.

Morgan Norman

Var det väntat att ni skulle få in så många bidrag?

– Det är alltid svårt att veta, det kräver att man som deltagare är öppen för och vill visa upp sin selfie. Det är roligt att människor har varit så generösa och delat med sig av sina bilder, sin vardag och sina historier.

För den som inte har en tanke på att tävla med sin selfie har selfien ändå ett värde, tycker Lisa Hydén.

– Jag tänker att det kan vara tudelat, en selfie kan vara personlig som man bara vill hålla för sig själv, se hur tiden går. Men det är klart, i delandet och gemenskapen så finns det också någonting härligt.