Daniella får pris för sin vinkunskap

Tranebergsbon Daniella tog hem priset för Årets unga branschstjärna. Foto: David Thunander
Tranebergsbon Daniella tog hem priset för Årets unga branschstjärna. Foto: David Thunander
Tranebergsbon Daniella är sommelier och fick priset för Årets unga branschstjärna 2018. Det är branschorganisationen Visita Stockholm som varje år delar ut ett stipendium med syftet att höja statusen på besöksnäringsbranschen.
"Hennes inställning skapar fantastiska dryckesupplevelser och trivsel", skriver man i nomineringen.

Under måndagskvällen delades stipendiet ut till Året unga branschstjärna 2018. Utmärkelsen ges till två proffsiga talanger inom besöksnäringen. En av dessa är Tranebergsbon Daniella Lundh Egenäs, 30,  som är sommelier på restaurangen Agrikultur.

Motiveringen löd:

”Genom att hela tiden hämta in ny kunskap och dela med sig av den till såväl kollegor som svenska folket visar pristagaren på ett modernt och inkluderande ledarskap. Hennes inställning skapar fantastiska dryckesupplevelser och trivsel, och bidrog starkt till att lyfta Agrikultur till en stjärna i Guide Michelin.”

Det är branschorganisationen Visita Stockholm som varje år delar ut ett stipendium med syftet att höja statusen på besöksnäringsbranschen.

– Det känns jätteskönt och roligt. Jag har varit väldigt nervös i några veckor. Jag känner mig otroligt tacksam och glad att jag har fått utmärkelsen. Det är väldigt hedrande och ärofyllt, säger Daniella.

Nytt för i år är att de två vinnarna tilldelas en prissumma på 50 000 kronor vardera att använda i kompetensutvecklingssyfte. Daniella vet redan vad hon vill göra med pengarna.

– Jag vill besöka vindistrikt i Nya Zeeland, det har varit på kartan länge och nu känns det äntligen genomförbart. Sen skulle jag också vilja vara med och göra en skörd någonstans i höst, eventuellt i Bourgogne i Frankrike.

Daniella blev klar sommelier 2013 men har jobbat i krogbranschen sedan hon tog studenten. Vinintresset har hon fått från kusinerna som bor i Schweiz.

– Det bästa med att jobba med det här ju resandet och att träffa producenter i olika distrikt och att få upptäcka nya platser. Ofta är det så att man inte har en känsla för ett vin när man är hemma men sen när man besöker platsen där vinet görs och träffa människorna bakom så får man en helt annan kärlek till vinet liksom.

Fakta

Daniella Lundh Egenäs

Ålder: 30 år

Jobbar som: Sommelier på restaurangen Agrikultur och driver företaget Wine & Culture.

Smultronställen i Bromma: Caféet Brioche i Alvik och att promenera längs med Minnebergs strand.