Dans på krog orsak till stök enligt polisen

Att dansa på restaurang Bolero på Klarabergsgatan på fredags- och lördagskvällar är inte okej, ­anser polisen.

Dansandet ökar risken för oordning, enligt p­olisen, som inte godkände restaurangens ansökan om danstillstånd.

I motiveringen till sitt beslut hänvisar polisen till att det tidigare har förekommit otillåten dans och överservering av alkohol på restaurangen samt att ägaren har dömts för misshandel.

Men förvaltningsrätten håller inte med polisen om att det är dansen i sig som lett till stök och överförfriskning på restaurangen. Oordning anses snarare ha med öppettider och serveringsstillstånd att göra. Förvaltningsrätten tycker inte heller att domen mot ägaren ska påverka bedömningen, utan har gett grönt ljus för de gäster som vill inta dansgolvet.

Polisen håller trots förvaltningsrättens dom fast vid sin inställning att det är just dansen som påverkar risken för ordningsstörningar. Myndigheten har därför överklagat domen till kammarrätten.

– Vi anser inte att dansen kan avfärdas som en bidragande faktor som i kombination med serveringstillstånd och öppettider bidrar till oordning, säger Maria Hedman, jurist vid City polismästardistrikt.

Varför anser ni att dansandet bidrar till oordning?

– Jämför man en regelrätt bar med en dansklubb så är det en viss ordningsskillnad. Vilka de bakomliggande orsakerna är kan inte jag uttala mig om men det är en generell uppfattning att det är så.

Vi anser inte att dansen kan avfärdas som en faktor som bidrar till oordningMaria Hedman, jurist