ANNONS

Dansande rånare avslöjad – ljög om sin ålder

t-banan
De flesta av rånen skedde nattetid i tunnelbanan i centrala Stockholm. Nu har mannen dömts i Attunda tingsrätt.
En man har dömts för en stor mängd personrån, de flesta utförda nattetid i tunnelbanan i innerstan.
När mannen greps uppgav han att han var 14 år, men polisens utredning visade att han var minst tre år äldre än så – och därmed straffmyndig.
ANNONS

Mannen greps i februari i fjol efter att ha rånat en flicka på hennes mobiltelefon i centrala Stockholm. Ett vittne följde efter mannen och ringde polisen.

När mannen, som var asylsökande, greps visade det sig att det stod i hans papper att han var 14 år.

Polisen i Sollentuna utredde

Polisen hade fått in andra anmälningar om liknande rån och fickstölder och nära 30 ytterligare ärenden var ett tag knutna till utredningen.

De flesta brotten hade skett nattetid på tunnelbanestationer i innerstan, bland andra T-centralen, Slussen och Medborgarplatsen. Ärendet utreddes emellertid hos polisens ungdomsgrupp i Sollentuna då mannen var skriven där.

Distraherade med danssteg

Genom tunnelbanans övervakningskameror fick utredarna fram bilder på när den misstänkta rånade sina offer.

Ofta distraherade han offren med danssteg så att de tittade ned, sedan ryckte han av dem deras halskedjor.

Hade använt sju olika identiteter

Nästa steg blev att fastställa mannens identitet och ålder för att se om han var straffmyndig. Det skedde i ett samarbete mellan bland andra socialtjänsten, Migrationsverket, gränspolisen och polisens internationella enhet.

Slagningar mot Interpol visade att mannen hade dömts tidigare för liknande brott i Frankrike och Tyskland och att han hade använt fem olika identiteter i kontakt med europeiska myndigheter, plus ytterligare två i Sverige.

ANNONS

Ett års fängelse och utvisning

Med hjälp av röntgen av mannens lårben och tänder kunde rättsläkaren slå fast att han var minst tre år äldre än han uppgav.

Nu har han dömts i Attunda tingsrätt för fem rån och fyra grova stölder. Straffet blev ett års fängelse och utvisning i tio år.

ANNONS