Min lokala hjälte

Dansare intar Dieselverkstan

Nästa tisdag kommer dansföreställningen ”I’m not looking back” till Dieselverkstaden.

Föreställningen är koreograferad av Helena Franzén med musik av artisten Jenny Wilson.

Dansföreställningen sattes upp 2010 och är nu ute på Sverigeturné från norr till söder. Ett av stoppen på turnén är alltså i Sickla.

– Föreställningen är ett samarbete mellan mig och Jenny Wilson och skapad utifrån sex låtar på hennes album ”Hardships”, säger Helena Franzén, mottagare av Sveriges teaterkritikers förenings danspris 2011.

Eftersom det är svårt att skapa en dansföreställning utifrån albumlåtar, som är runt tre minuter långa, arbetade Jenny Wilson om musiken.

– Först var det också tänkt att musiken skulle vara live, men eftersom Jenny sedan blev sjuk var det inte möjligt, säger Helena Franzén.

Helena Franzén kommer själv att stå på scenen tillsammans med fyra andra dansare.

– Vi är fem kvinnliga dansare, och tematiken i dansen är utsatthet och umbärande, som albumet ”Hardships” betyder. Det skulle kunna ha varit en blandgrupp men de här dansarna står verkligen för den inre styrkan, tycker jag.

Efter föreställningen kommer bland andra Jenny Wilson att spela skivor i Dieselverkstaden.

Även om man inte är van vid att se dansföreställningar tycker Helena Franzén att man behöver vara orolig.

– Det är en oerhört gripande föreställning. Dans är en sådan otrolig liveupplevelse, kontaktskapande och svår att värja sig mot.Och är man inte så van vid dans så kan man luta sig mot Jenny Wilsons musik.

Fakta

Koreografen Helena Franzén och musikern Jenny Wilson.

Foto: Carl Thorborg