Snart är vi 100 000 invånare

Det är ganska tomt i Sjödalsparken nu, men inom ett dygn kommer här att sjuda av förberedelser, lovar Carin Löthwall, projektansvarig.
Det är ganska tomt i Sjödalsparken nu, men inom ett dygn kommer här att sjuda av förberedelser, lovar Carin Löthwall, projektansvarig.
De kommande tio dagarna händer det mycket i Huddinge. I samband med ett späckat artistprogram ska också den 100 000:e kommuninvånaren hälsas välkommen – fastän han eller hon förmodligen anländer något senare.

Först pekade alla prognoser på att Huddinge skulle få sin 100 000:e invånare i slutet av maj, precis lagom till Huddingedagarna och Huddinge festival. Men nu talar allt för att det blir lite senare.

– Den senaste beräkningen pekar på månadsskiftet september-oktober, berättar Roger Höglund, Huddinge kommuns kommunikationschef.

Men vad passar bättre än att välkomna den 100 000:e kommuninvånaren när hela Huddinge ändå firar?

– På något sätt ska vi uppmärksamma det och hitta på något kul. Men vi får återkomma om detaljer, säger Roger Höglund hemlighetsfullt.

Just nu funderar man också på hur man ska kunna räkna ut vem som blir nummer 100 000.

– Vi måste hitta en säker metod för detta, säger Roger Höglund.

Att Huddinge, som redan nu är näst största kommun i Stockholms län, passerar denna milstolpe engagerar många och intresset finns även på högsta nivå. Kommunalråden kom- mer förbi och frågar då och då om den senaste prognosen.

– Det handlar om stolthet och glädje. Man märker också att det engagerar även utanför kommunen. Huddinge har kommit i ropet helt enkelt, säger Roger Höglund.

Carin Löthwall är projektansvarig för alla arrangemang under festdagarna, som pågår den 25 maj–2 juni. Hon är väldigt nöjd med att man i år förenat olika arrangemang och lyckats få ihop ett program för alla, stora som små, med sport eller kulturintressen och där väldigt mycket är gratis.

– Vi vill visa ungdomarna att det finns mycket på hemmaplan och att man inte alltid behöver åka in till stan, säger Carin Löthwall.

Jubileet börjar med Huddinge jazz och blues i Sjödalsparken, och när Huddinge festival i Björkängshallen är inne på sin fjärde dag ordnas i Sjödalsparken en ungdomsfestival för dem som är 13-19 år.

Inträdet där är helt gratis.

Trots ett späckat program skulle Carin Löthwall kunna tänka sig ännu mer. Men det är också en kostnadsfråga.

– Vi hoppas att det ska finnas något för alla och det tror vi att det gör, säger hon och nämner löparlopp både för barn och för vuxna som har start och mål i Fullerstaparken där det också kommer att vara utställningar.

Gratisbussar går till och från Skogås och Vårby.

Huddinge har kommit i ropet.roger höglund kommunikationschef

Fakta

Dansband och Europe i Björkängshallen

Fredag den 25 maj bjuder kulturskolan på karnevalståg och scenunderhållning i centrum. Mat och dryck serveras i restaurangtält, loppmarknad och aktiviteter i Sjödalsparken. Ponnyridning.

Lördag den 26 maj startar Huddingedagarna i Sjödalsparken med olika utställare.

Söndagen den 27 maj uppträder Ulrik Munther, Cookies N Beans, Gladys Del Pilar, Rackartygarna, Clownen Manne och Teatergruppen Slava i Sjödalsparken.Internationella barnkonstmuseet håller vernissage.

Fredag den 30 maj startar Huddinge festival i Björkängshallen och fortsätter till den 2 juni. På programmet bland annat Tommy Körberg & Norrköpings symfoniorkester, dansbandskväll med Lasse Stefanz & Larz-Kristerz, Noice, River valley bluegrass, Europe, Tant Strul och Bob Hund.

Lördag den 2 juni blir det stor ungdomsfestival i Sjödalsparken.