Dansens dag firas på dansbanan i Vårby gård

Dansbanan vid Vårby gård.
Bild från ett tidigare firande av dansens dag i Vårby.
Spontandansens tid är här! Dansbanan i Vårby gård rivstartar våren med att fira Dansens dag den 28 april.
– Vi hoppas att vi ska kunna uppmärksamma de här platserna längs röda linjen där man kan dansa, säger Tove Sandahl Fransson, vid Kultur- och fritidsförvaltningen i Huddinge.

Under röda linjens tunnelbanespår i Vårby gård finns plats för spontandans – året om. På dansbanan kan du nämligen koppla upp mobilen till högtalarna via bluetooth och dansa till din egen musik.

På söndagen 28 april firar man Dansens dag tillsammans med nätverket Dans på röda linjen, ett samarbete mellan Huddinge, Botkyrka, samt Stockholms stad och län.

Dansfesten startar i Liljeholmen, fortsätter via Skärholmen till Vårby gårds dansbana och avslutas Hallunda. På varje stopp finns ett program med uppträdanden.

– Man kan följa med på hela den här resan om man vill, eller så kan man bara komma till vår dansbana. Det är fri entré, det är bara att komma och titta på uppträdanden och dansa, säger Tove Sandahl Fransson, enhetschef på kulturstrategiska enheten i Huddinge.

Vill få fler att dansa

I Vårby där uppträdandena drar igång klockan 14 medverkar bland annat elever från Dans- och cirkushögskolan, danskompaniet JELNEK, Saraswathy Kalekendra dansskola, Empire dancers från Expose dans & musikförening och gruppen Dansa/snacka.

Initiativet till dansbanan togs efter dialog med unga tjejer i området. Många av dem saknade fritidsaktiviteter – men ville gärna dansa.

Nu vill man få fler att hitta till dansen genom samarbetet Dans på röda linjen.

– Vi vet att många rör sig längs tunnelbanelinjerna. Fast man bor i Vårby har man närmre till Botkyrka och Skärholmen, Vi vill verka för att man ska kunna använda de här platserna som finns för dans och att man ska förstå att det finns dansskolor längs med röda linjen, säger Tove Sandahl Fransson.

Vad har ni för förväntningar inför Dansens dag?

– Vi vill få fler personer – som kanske redan nu dansar eller som är nyfikna på att dansa – att förstå att det här är lätt att göra. Det finns platser som är till för alla och alla kan dansa.